HSBC: Το 10ετές, οι προκλήσεις και ο αστερίσκος για τον κατώτατο μισθό

HSBC: Το 10ετές, οι προκλήσεις και ο αστερίσκος για τον κατώτατο μισθό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:20 Δημιουργία 14/02/19, 13:02

Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, σύμφωνα με την HSBC.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η σταθερή ανάπτυξη και το μεγάλο μαξιλάρι αποθεμάτων, θα πρέπει να υποστηρίξουν τυχόν αναβαθμίσεις και να βοηθήσουν την Ελλάδα να διευρύνει την επενδυτική της βάση.

Ωστόσο, η HSBC χτυπάει «καμπανάκι» για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, καθώς και για την απουσία επενδύσεων και τη διεξαγωγή των εκλογών φέτος, που παραμένουν πιθανές αιτίες ανησυχίας.

Σύμφωνα με την HSBC, η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές. Η υψηλή συμμετοχή του πραγματικό χρήματος στην έκδοση 5ετούς ομολόγου αυτόν τον μήνα υποδηλώνει πως οι επενδυτές ίσως «ξαναερωτεύονται» την Ελλάδα. Προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η επενδυτική βάση και να επανακαθιερωθεί ένα ορόσημο (liquid benchmark), η HSBC αναμένει πως θα υπάρξει έκδοση 10ετούς ομολόγου –που θα είναι η πρώτη από το PSI του 2012. Η Ελλάδα είναι ελκυστικά αποτιμημένη συγκριτικά με τα αναδυόμενα κράτη της ιδίας αξιολόγησης: τα επίπεδα των αποδόσεων μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλά μετά το ράλι του Ιανουαρίου, ωστόσο η HSBC αναμένει πως αυτό θα αντισταθμιστεί από το premium της νέας έκδοσης.

Σύμφωνα με την HSBC, το ελληνικό ΑΕΠ πιθανόν αυξήθηκε κατά 2,2% πέρυσι αναμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2% το 2020 και θα είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που η Ελλάδα εμφανίζει τρία συνεχόμενα έτη με ανάπτυξη 2% και άνω. Ακόμα και αν η δυναμική της ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί κάπως τελευταία, μέχρι στιγμής η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από την επιβράδυνση στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας (η ανεργία διαμορφώθηκε στο 18,5% τον Νοέμβριο) δείχνουν πως η δημιουργία θέσεων εργασίας θα παραμείνει ο βασικός «οδηγός» για την ανάπτυξη.

Η HSBC εκτιμά πως η δημοσιονομική εικόνα φαίνεται καλή. Η Ελλάδα λογικά θα πέτυχε άνετα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πέρυσι, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτρέψει στην Ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες περικοπές στις συντάξεις. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας της κυβέρνησης, που βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό των 37 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ), σημαίνει πως η χώρα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη τουλάχιστο μέχρι το τέλος του 2022, και τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος (π.χ. μέσω της επαναγοράς δανείων του ΔΝΤ). Αυτό έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και συνέβαλε στις αναβαθμίσεις και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης πέρυσι. Η ανάλυση της HSBC υποδηλώνει πως είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις: τόσο η Moody’s όσο και η S&P δίνουν θετικό outlook.

Πάντως, κατά την HSBC, το ποτήρι για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μισογεμάτο. Οι βασικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την προσφάτως συμφωνηθείσα αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό (που θα μπορούσε να βλάψει την απασχόληση), την ασύλληπτη ακόμα ανάκαμψη των επενδύσεων (κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά στη δυνητική ανάπτυξη, έναν παράγοντα-κλειδί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους) και την αβεβαιότητα αναφορικά με τις τράπεζες. Η Ελλάδα θα διενεργήσει φέτος εκλογές, πιθανόν ακόμα και τον Μάιο, ωστόσο τα ρίσκα φαίνεται πως είναι περιορισμένα.

Αν σου άρεσε κάνε