Στο 1% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019, αναφέρει ο Fitch

Στο 1% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019, αναφέρει ο Fitch

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:13 Δημιουργία 15/02/19, 16:27

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων του για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης προχώρησε την Παρασκευή ο Fitch, με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να αναθεωρεί στο 1% την ανάπτυξη του ΑΕΠ των μελών του ευρώ για το σύνολο του 2019.

Το Δεκέμβριο ο οίκος αξιολόγησης ανέμενε ότι η ανάπτυξη της Eυρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7%.

«Αν και μέχρις ενός σημείου ευθύνονται πολλοί παροδικοί παράγοντες, τούτοι δεν μπορούν να εξηγήσουν το βάθος και την έκταση της επιβράδυνσης. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση είναι κυρίως το αποτέλεσμα της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος καθώς το καθαρό εμπόριο μετατράπηκε από ούριο άνεμο σε αντίθετο» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Fitch, Μπράιαν Κούλτον.

Οι αναλυτές του Fitch σημειώνουν πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ, τονίζοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανική, θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την κάμψη της κινεζικής οικονομίας.

Ακόμα, ο Fitch υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το εάν θα προχωρήσει εκ νέου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για να στηρίζει την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε