Γιατί οι αγορές «ψηφίζουν» εκλογές και κυβέρνηση ΝΔ

Γιατί οι αγορές «ψηφίζουν» εκλογές και κυβέρνηση ΝΔ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:51 Δημιουργία 18/02/19, 08:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η δήλωση του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργιου Τσίπρα ότι «ο χρόνος μετρά υπέρ της οικονομίας και οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν τον Οκτώβριο» μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνεται από τις αγορές.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 κρατούν σε στάση αναμονής τους επενδυτές, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την οικονομία, καθώς δεν στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ξένους και τους εγχώριους «παίκτες».

Εν αντιθέσει με ότι συνέβη σε άλλες χώρες που εισήλθαν σε τροχιά μνημονίου, όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Η χώρα βρίσκεται ακόμη σε κρίση, αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα, αν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως δεσμεύεται η ΝΔ.

Οι αγορές εδώ και μήνες ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών, για να ξεκαθαρίσει η πολιτική αβεβαιότητα και να κλείσει άμεσα ο εκλογικός κύκλος, που μόνο κακό κάνει στην οικονομία.

«Βλέπουν» κυβέρνηση ΝΔ για τη συνέχεια, επισημαίνοντας πως αυτή θα είναι φιλική προς τις επενδύσεις,

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση της HSBC σύμφωνα με την οποία, «το προβάδισμα της ΝΔ μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο».

Η HSBC ενώ «βλέπει» την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, εντούτοις δεν πιστεύει ότι αυτές αποτελούν απειλή για την πορεία της χώρας. Και αυτό γιατί στις δημοσκοπήσεις προηγείται η ΝΔ, η οποία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος.

Ωστόσο, η τράπεζα εκτιμά ότι ενδέχεται να υπάρξει αυξημένη αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ενόψει των εκλογών θα μπορούσαν να παρατηρηθούν δημοσιονομικές παρεκκλίσεις στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να αυξήσει τα ποσοστά του, βάζοντας ξανά την Ελλάδα απέναντι από την Ευρώπη.

Ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν.

Τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε