Επαναφορά σε investment grade θα σημάνει επιστροφή στην κανονικότητα

Επαναφορά σε investment grade θα σημάνει επιστροφή στην κανονικότητα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:36 Δημιουργία 21/02/19, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο μεν, νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε αυτό τον στόχο, σαν να έχει ήδη επιτευχθεί. Ο δε, επόμενος - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το στοίχημα στο τραπέζι και δεσμεύεται πως θα προχωρήσει σε μία σειρά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, για να το κερδίσει.

Η χώρα βιώνει και επίσημα πλέον μία «άγρια» προεκλογική κόντρα με «πλούσιο» παρασκήνιο στα... αποδυτήρια για την κυβέρνηση Τσίπρα, τη στιγμή που ο πολιτικός ευτελισμός με την καυτή υπόθεση των δανείων και των τραμπουκισμών του Παύλου Πολάκη έχει ξεπεράσει ακόμη και τον κοινοβουλευτικό τραγέλαφο της πλειοψηφίας-κουρελού.

Οι αγορές, πιο σκληρός κριτής από τους δανειστές, έχουν αναλάβει ρόλο «Big Brother» και «μυρίζοντας» τις συνέπειες μίας παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, ζητούν εκλογές τώρα, δίνοντας θετική ψήφο στη ΝΔ, που χαρακτηρίζουν ως φιλική προς τις επενδύσεις παράταξη.

Μιλώντας χθες στο CNBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade), με στόχο η χώρα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά καθώς και την ένταξή της στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το investment grade δίνει αυτή την ώρα επιτόκια στο 2,4% στα 10ετή ομόλογα για την Κύπρο, ενώ το ελληνικό 10ετές κυμαίνεται κοντά στο 4%.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα θα σηματοδοτούσε την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ας εξηγήσουμε το γιατί. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της χώρας να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- ,δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch,…διότι θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade,ενώ εάν έχουν γίνει εκλογές και έχει αναδειχθεί κυβέρνηση της Ν.Δ μπορεί οι αναβαθμίσει να είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.

Η Ελλάδα το 2005 είχε βαθμολογία Α+ δηλαδή 8 κλίμακες υψηλότερα από ότι είναι σήμερα που παραμένει ακόμη στην ζώνη των junk bond των ομολόγων σκουπιδιών.

Αν σου άρεσε κάνε