«Καμπανάκι» Fitch για αυστηρά capital controls λόγω NPLs και δικαστικών αποφάσεων

«Καμπανάκι» Fitch για αυστηρά capital controls λόγω NPLs και δικαστικών αποφάσεων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:02 Δημιουργία 22/02/19, 16:37

«Καμπανάκι» για επάνοδο της αυστηροποίησης των κεφαλαιακών ελέγχων λόγω δημοσιονομικών κινδύνων, που εγκυμονούν τόσο μελλοντικές δικαστικές «βόμβες» για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους όσο το «βουνό» των κόκκινων δανείων χτυπά η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση «ΒΒ-» της Ελλάδας στηρίζεται σε υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με ίδια αξιολόγηση, ενώ η διακυβέρνηση είναι επίσης σημαντικά ισχυρότερη από ό, τι στις περισσότερες χώρες με παρόμοια βαθμολογία. Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι το προφίλ του χρέους γενικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ευνοϊκό και οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών ίδιας αξιολόγησης.

Σε νέα της έκθεση η Fitch τονίζει ότι το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των των ελληνικών τραπεζών (45% του ΑΕΠ), η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και πραγματοποίησης ιδιωτικοποιήσεων είναι οι τέσσερις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει, αρά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

Την ίδια ώρα, τα NPLs των ελληνικών τραπεζών φτάνουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι επίσης υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.

Επίσης, η τάση της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι αναιμική (1,2%) οδηγούμενη από τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία και την χαμηλή παραγωγικότητα της αγοράς εργασίας.

Τέλος, το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις

Η ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα και η μέτρια δημοσιονομική χαλάρωση έχουν ως στόχο την υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης και θα αντισταθμίσουν την αρνητική συμβολή του ΑΕΠ από το καθαρό εμπόριο. Μετά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,0% το 2018, η Fitch αναμένει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση ενισχύονται περαιτέρω από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της αύξησης της κατανάλωσης, προσθέτει ο οίκος.

Στο πλαίσιο των δυναμικών προβολών χρέους, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2040, σύμφωνα με τη Fitch. Γι' αυτό υποθέτει τη χρήση από το ταμειακό απόθεμα (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση έπειτα, ενώ παράλληλα ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν 300 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2019-2023.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι χαμηλές για παρατεταμένη χρονική περίοδο, παρέχοντας ένα σημαντικό εμπόδιο έναντι των κινδύνων χρηματοδότησης.

Αν σου άρεσε κάνε