Παγώνει τις αυξήσεις στα επιτόκια η Fed

Παγώνει τις αυξήσεις στα επιτόκια η Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:45 Δημιουργία 22/02/19, 22:39

TAGS

Επιβεβαιώνει την αναστολή της αύξηση των επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, στην εξαμηνιαία έκθεσή της προς το Κονγκρέσο.

«Υπό το φως των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και της ύφεσης των πληθωριστικών πιέσεων, η Επιτροπή (σ.σ. Νομισματικής Πολιτικής της Fed) θα σταθεί με υπομονή ως προς τον προσδιορισμό των μελλοντικών αναπροσαρμογών του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων», αναφέρει η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, η οποία δημοσιεύθηκε στην Ουάσινγκτον.

Η κατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος παραμένει, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Fed, «σημαντικά ασφαλέστερη» της κατάστασής του πριν την ύφεση του 2007-2009, σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική διεύρυνση του χρέους των επιχειρήσεων, ενώ έχουν «χαλαρώσει» και τα κριτήρια στη χορήγηση δανεισμού.

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με «ισχυρούς ρυθμούς», ενώ εκτιμάται ότι το 2018 το ΑΕΠ διευρύνθηκε «σε ποσοστό λίγο μικρότερο του 3%».

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ενώπιον βουλευτών και γερουσιαστών την ερχόμενη εβδομάδα, είχε εκπέμψει ανάλογο μήνυμα στη συνέντευξη Τύπου του στις 30 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η Fed θα προσαρμόσει τις κινήσεις της, επανεκτιμώντας σειρά κινδύνων, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Κίνα και Ευρώπη, το Brexit, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις διεθνώς, καθώς και η επίδραση του shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, που διήρκεσε πέντε εβδομάδες. Η αρμόδια επιτροπή της Fed είχε αποφασίσει την ίδια ημέρα την διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο πεδίο του 2,25% έως 2,5%.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό δείχνουν σταθεροποίησή του, παρά την τάση αύξησης των μισθών και την συνεχιζόμενη ενίσχυση της αγοράς εργασίας, από τα μέσα του 2018. Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν η μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ενώ το μέσο ωρομίσθιο σημείωσε αύξηση 0,1%, μετά από αύξηση 0,4% τον Δεκέμβριο του 2018.

Η οικονομία των ΗΠΑ, αναφέρεται στην έκθεση, αναπτύσσεται με «ισχυρούς ρυθμούς», ενώ η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε επίσης ισχυρή καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018, με μια μικρή τάση επιβράδυνσης στα τέλη του έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1,2% τον Δεκέμβριο, την μεγαλύτερη από το 2009.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ σημειώνουν ότι η τάση των επενδυτών προς το ρίσκο έχει μειωθεί λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης και της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Fed, τέλος, αν και σημειώνει ότι θα συνεχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της, τονίζει ότι αυτός θα παραμείνει σημαντικά μεγαλύτερος από το μέγεθος που είχε πριν από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2007-2009.

Αν σου άρεσε κάνε