Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ωθεί τις ευρωαγορές ο Τραμπ

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ωθεί τις ευρωαγορές ο Τραμπ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:29 Δημιουργία 25/02/19, 12:25

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών έχουν «σκαρφαλώσει» οι ευρωαγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, λαμβάνοντας ώθηση από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναβάλλει την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα την 1η Μαρτίου.

Με τους επενδυτές να νιώθουν ανακούφιση με τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατεί ευφορία.

Στο ταμπλό ράλι καταγράφουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών εξόρυξης.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ εξέφρασε μέσω Twitter την ικανοποίησή του για τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε στις διμερείς διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο. «Έχω τη χαρά να ανακοινώσω ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους ως προς τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι (εξαναγκαστικές) μεταφορές τεχνολογίας, η γεωργία, οι υπηρεσίες, το νόμισμα και πολλά άλλα ζητήματα», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των πολύ παραγωγικών συνομιλιών αναβάλλω την αύξηση των δασμών που προγραμματιζόταν για την 1η Μαρτίου», προσέθεσε και σημείωσε ότι εφόσον υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, θα προγραμματίσει συνάντηση Κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο ιδιόκτητο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο για να υπογραφεί συμφωνία.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,2%, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει κέρδη 0,4% και τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,3%.

Στην περιφέρεια, κέρδη 0,9% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,3%. Στο πράσινο και η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,3%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοσή του από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών πρώτων υλών κατέγραψαν άλμα 1,1% καθώς η απόφαση για τους δασμούς προκάλεσε ανακούφιση στους κλάδους που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από την επιβράδυνση και την αύξηση του κόστους στο εμπόριο.

Αν σου άρεσε κάνε