«Ουδέτερο» γεγονός η αναβάθμιση από τη Moody’s

«Ουδέτερο» γεγονός η αναβάθμιση από τη Moody’s

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:46 Δημιουργία 01/03/19, 08:30

Η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Β2 από Β3 από τη Moody’s σήμερα, Παρασκευή είναι ουσιαστικά «ουδέτερη», καθώς υπολείπεται 2 βαθμίδες από τη βαθμολογία της Fitch (ΒΒ-) και μία βαθμίδα χαμηλότερα από την Standard and Poor’s Β+.

Η ΕΚΤ και οι διεθνείς επενδυτές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία, δηλαδή της Fitch στην κλίμακα ΒΒ-, οπότε η αναβάθμιση από τη Moody’s θα έχει ουδέτερη επίδραση στην οικονομία.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ-, δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch…, γιατί αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade, ενώ εάν έχουν γίνει εκλογές και έχει αναδειχθεί κυβέρνηση της Ν.Δ, μπορεί οι αναβαθμίσει να είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που, έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα το 2005 είχε βαθμολογία Α+, δηλαδή 8 κλίμακες υψηλότερα από ότι είναι σήμερα, που παραμένει ακόμη στην ζώνη των junk bond των ομολόγων σκουπιδιών.

Το βασικό για την Ελλάδα είναι να επανέλθει σύντομα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade), με στόχο να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά και να ενταχθεί στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το investment grade δίνει αυτή την ώρα επιτόκια στο 2,4% στα 10ετή ομόλογο για την Κύπρο, ενώ η Ελλάδα το 10ετές κυμαίνεται κοντά στο 4%

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Αν σου άρεσε κάνε