HSCB: Πως οι τράπεζες οδηγήθηκαν σε ράλι - Χαμηλά ο πήχης για τα σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ

HSCB: Πως οι τράπεζες οδηγήθηκαν σε ράλι - Χαμηλά ο πήχης για τα σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:28 Δημιουργία 04/03/19, 12:24

Τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει ράλι στο χρηματιστηριακό ταμπλό τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρει η HSBC:

-Οι ελπίδες που σχετίζονται με την καλύτερη μακροοικονομική εικόνα, το καλύτερο δημοσιονομικό outlook, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας

-Τα σχέδια για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ανησυχίες της αγοράς είναι «υπερβολικές», διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η HSBC, μάλιστα, βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου, καθώς δίνει τιμή-στόχο στα 1,95 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,4 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 0,79 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 1,14 ευρώ για την Eurobank.

Σχετικά με τα «καμπανάκια» της αγοράς, ο οίκος υπογραμμίζει ότι η μείωση της αξίας συναλλαγών «μεταφράζεται» συχνά ως περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσοι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σχετικά σταθεροί τον τελευταίο χρόνο, στα επίπεδα των 16 εκατομμυρίων μετοχών.

«Μακροοικονομικά» ουδέτερη η μείωση των NPLs

Σύμφωνα με την HSBC, η σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs είναι μακροοικονομικά ουδέτερη. Οι τάσεις σε ότι αφορά την διαχείρισή τους βελτιώνονται και οι τράπεζες πιάνουν στους στόχους τους.

Ο οίκος πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων θα είναι μακροοικονομικά ουδέτερη, καθώς η σταδιακά αυξανόμενη πίεση από τους επόπτες έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην παροχή πίστωσης και στη ζήτηση.

Εκτιμά ότι οι συστημικές λύσεις (προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ) για την αντιμετώπιση του προβληματικού ενεργητικού είναι απίθανο να βοηθήσουν αλλά μπορεί να αποτελέσουν ένα δυνητικό επιταχυντή υπό καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Τα υφιστάμενα σχέδια μείωσης των NPEs «δουλεύουν» και πιθανότατα θα παραμείνουν «ακριβά», αλλά σύμφωνα με τον οίκο είναι επιτεύξιμα, παρότι η αγορά μοιάζει να είναι επιφυλακτική. Πιστεύει, επίσης, ότι αυξανόμενες απαιτήσεις από τους επόπτες είναι απίθανες όσο οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους.

Η γενική εικόνα του κλάδου

Συνολικά για τις τράπεζες, ο οίκος τονίζει ότι οι ανησυχίες της αγοράς ήταν υπερβολικές, «βλέπει» θετικό μακροοικονομικό outlook, εφικτούς στόχους στα κόκκινα δάνεια και βελτιωμένη τάση, καθώς προχωρούν. Τα σενάρια του οίκου υπονοούν ότι η αγορά είναι αυτή τη στιγμή υπερβολικά απαισιόδοξη, σημειώνει και υπενθυμίζει ότι έχει σύσταση «αγορά» σε όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει.

Όπως γράφει, η μακροοικονομική προοπτική παραμένει θετική: περιμένει ότι η χώρα θα βρεθεί σε στέρεα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια η οποία θα υποστηριχθεί από την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η δημοσιονομική προοπτική είναι επίσης στέρεα με το Δημόσιο πλήρως χρηματοδοτημένο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους. Κίνδυνοι για την μακροοικονομική προοπτική παραμένουν αλλά εμφανίζονται περιορισμένοι (το χρέος παραμένει υψηλό στο 183% του ΑΕΠ, αλλά με χαμηλά επιτόκια).

Αν σου άρεσε κάνε