Ξεπερνούν τα 10 δισ. οι προσφορές για το 10ετές

Ξεπερνούν τα 10 δισ. οι προσφορές για το 10ετές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:19 Δημιουργία 05/03/19, 12:23

Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές, ενώ το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 με 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση.

Το βιβλίο προσφορών για το 10ετές άνοιξε μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης. Στο αρχικό guidance το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,125%, αλλά τελικά κλείνει στο 3,90%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Η σημερινή έκδοση έχει «φόντο» την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία εμφάνισαν την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μόλις χθες η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε σε χαμηλό 12ετίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένεται να συγκρίνει το επιτόκιο με το αντίστοιχο 6,30% του Μαρτίου 2010, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου, λίγο πριν δηλαδή η Ελλάδα εισέλθει σε καθεστώς των μνημονίων.

Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, το οποίο καταγράφεται υψηλότερο από την περίοδο του 2010, όταν και ξέσπασε η οικονομική κρίση!

Να σημειώσουμε ότι η τρέχουσα απόδοση των γερμανικών 10ετών είναι χαμηλότερη από 0,2%, ενώ των ελληνικών υποχώρησε χθες στα 3,60%!

Οι συγκρίσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων δεν γίνονται με τα ονομαστικά επιτόκια, αλλά με βάση το spread τη διαφορά δηλαδή του επιτοκίου κάθε έκδοσης από το αντίστοιχο επιτόκιο αναφοράς, που κατά κανόνα είναι το γερμανικό.

Tο spread των ελληνικών ομολόγων το 2019 είναι πολύ υψηλότερο από αυτό του 2010.

Με απλά λόγια, το ομόλογο του 2019 πληρώνει μεγαλύτερο «καπέλο» σε σχέση με το γερμανικό για να προσελκύσει κεφάλαια, σε σχέση με το καπέλο που πλήρωσε το ομόλογο του 201.

Η έκδοση θεωρείται ήδη καλυμμένη καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι αυτή τη στιγμή τα πιο κερδοφόρα σε απόδοση όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά συνολικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αρκεί να αναφερθεί ότι Πορτογαλία και Κύπρος δανείζονται για δέκα χρόνια με επιτόκιο πολύ κάτω από 2%, ενώ η τρέχουσα απόδοση των γερμανικών 10ετών είναι χαμηλότερη από 0,2%. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ένα ομόλογο χώρας της ευρωζώνης με σχεδόν 20πλάσια απόδοση από το γερμανικό, όπως θα είναι το ελληνικό 10ετές είναι πολύ φυσικό να γίνει προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Χθες, η απόδοση των 10ετών τίτλων στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε κοντά στο 3,60%. Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, θεωρείται ότι ήδη έχει καλυφθεί και ίσως φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ή και περισσότερο.

Ασφαλώς, σημαντική ώθηση έδωσε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας την περασμένη Παρασκευή από τον οίκο Moody’s, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών απέναντι στη χώρα, μειώνοντας περαιτέρω το ρίσκο.

Αν σου άρεσε κάνε