Η BoE ενεργοποίησε αδρανή γραμμή swap για το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit

Η BoE ενεργοποίησε αδρανή γραμμή swap για το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:43 Δημιουργία 05/03/19, 13:40

Τη στιγμή που μόλις 24 ημέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το τοπίο παραμένει «θολό», η Τράπεζα της Αγγλίας παίρνει τα μέτρα της για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Όπως μεταδίδουν την Τρίτη ξένα Μέσα Ενημέρωσης, οι βρετανικές τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείζονται σε ευρώ από την Τράπεζα της Αγγλίας από την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της, μάλιστα, η BoE χτύπησε «καμπανάκι» για σοβαρή αναταραχή στις αγορές σε περίπτωση ενός no deal, προτρέποντας τους επενδυτές να προετοιμαστούν σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η BoE ενεργοποίησε μια -αδρανή μέχρι σήμερα- γραμμή swap με την ΕΚΤ, που της επιτρέπει να παρέχει ευρώ σε οποιαδήποτε βρετανική τράπεζα, αν κριθεί αναγκαίο.

Παρόμοιοι διακανονισμοί με την Federal Reserve επιτρέπουν στην Τράπεζα της Αγγλίας, την ΕΚΤ και μερικές άλλες τράπεζες να δίνουν δολάρια σε τοπικές τράπεζες σε έκτακτο χρηματοπιστωτικό γεγονός.

Οι τράπεζες έχουν πάρει εντολή να «καταβροχθίσουν» τα ρευστοποιήσιμα πάγια και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, ώστε να διασφαλίσουν πως θα συνεχιστεί ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε