Δυσοίωνα μηνύματα Ντράγκι για την οικονομία της Ευρωζώνης

Δυσοίωνα μηνύματα Ντράγκι για την οικονομία της Ευρωζώνης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:58 Δημιουργία 07/03/19, 15:53

Σημαντικά προβληματισμένος για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης εμφανίστηκε την Πέμπτη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη μετά από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Ο Ιταλός τραπεζίτης σημείωσε πως οι εσωτερικοί παράγοντες, που λειτουργούν ως βαρίδι στην ανάπτυξη, αρχίζουν να εξασθενούν. Τόνισε δε ότι την ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, η ισχυρή απασχόληση και οι αυξήσεις στους μισθούς και η συνεχιζόμενη- αν και βραδύτερη- επέκταση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι η αδύναμη εικόνα των οικονομικών συνθηκών επιβραδύνει και την πορεία του πληθωρισμού προς τον επίσημο στόχου του 2%. Ωστόσο οι αποφάσεις, που ελήφθησαν σήμερα από την ΕΚΤ, θα προσφέρουν στήριγμα στις τιμές καταναλωτή.

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε πως η ευρωτράπεζα προχώρησε στη μείωση των προβλέψεων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, λέγοντας πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% για το 2019 (έναντι 1,7% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου)

Η ευθύνη των κυβερνήσεων

Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική και κυρίως με τις απαραίτητες για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. Όλες οι χώρες της νομισματικής ένωσης, όπως είπε, θα πρέπει να στοχεύσουν σε ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μίγμα πολιτικών.

Αν σου άρεσε κάνε