Και η αγορά ομολόγων προεξοφλεί εκλογική νίκη της ΝΔ

Και η αγορά ομολόγων προεξοφλεί εκλογική νίκη της ΝΔ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:11 Δημιουργία 19/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε τις αγορές και τους ξένους «παίκτες» ότι εάν επενδύσουν στην Ελλάδα, τότε θα χάσουν τα λεφτά τους!

Σήμερα, με την πολιτική κρίση στη χώρα ολοένα και να εντείνεται, οι αγορές «ψηφίζουν» εκλογές τώρα, προεξοφλώντας την επικράτηση της ΝΔ στην κάλπη, η οποία, όπως λένε κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα, μέσω ενός φιλικού περιβάλλοντος προς το επιχειρείν.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για την έξοδο της χώρας από το τέλμα. Μιλώντας στον διεθνή τύπο, ο ίδιος καλεί τους ξένους να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade), με στόχο η χώρα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά και να ενταχθεί στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το investment grade δίνει αυτή την ώρα επιτόκια στο 2,4% στα 10ετή ομόλογο για την Κύπρο, ενώ το ελληνικό 10ετές κυμαίνεται κοντά στο 4%.

Η επιστροφή στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η εικόνα στα ομόλογα

Στο μεταξύ, νέα αποκλιμάκωση κατέγραψε χθες η ελληνική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 5ετούς να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά.

Ειδικότερα, το 5ετές υποχώρησε στο 2,60%, ενώ από την ημέρα της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου (3,60%) η απόδοσή του έχει υποχωρήσει κατά 28%.

Αν και οι εκλογές σε μία χώρα αποτελούν πολιτικό ρίσκο για τις αγορές, για την Ελλάδα αποτελούν μία άκρως θετική εξέλιξη, αφού το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, η οποία θα ακολουθήσει φιλικές προς την αγορά, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.

Η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε κρίση αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα αν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι αγορές εδώ και μήνες ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών για να ξεκαθαρίσει η πολιτική αβεβαιότητα και να κλείσει άμεσα ο εκλογικός κύκλος που μόνο κακό κάνει στην οικονομία.

Οι αγορές «στέκονται», ισορροπούν και μόνο από το γεγονός ότι βλέπουν ότι έρχεται νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση της HSBC σύμφωνα με την οποία «το προβάδισμα της ΝΔ μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο».

Η HSBC ενώ «βλέπει» την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, δεν πιστεύει ότι αποτελούν απειλή για την πορεία της χώρας. Και αυτό γιατί στις δημοσκοπήσεις προηγείται η Νέα Δημοκρατία η οποία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος.

Αν σου άρεσε κάνε