Σταθερά τα επιτόκια της Fed - Προς καμία νέα αύξηση μέσα στο 2019

Σταθερά τα επιτόκια της Fed - Προς καμία νέα αύξηση μέσα στο 2019

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:38 Δημιουργία 20/03/19, 20:08

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε -όπως αναμενόταν από τις αγορές- αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της στο 2.25-2.50%, ενώ αναμένουν πλέον ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει με πιο αργό ρυθμό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίου τη φετινή χρονιά.

Για το 2020, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα γίνει μια αύξηση.

Το ανακοινωθέν επισημαίνει ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει το μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τα $30 δισ. στα $15 δισ. από τον Μάιο και έπειτα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα διακόψει τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Η αλλαγή στάσης από τη Fed στηρίζεται στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί με 2,1% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις στο 3,7%, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προβλεπόταν προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός για το 2019 προβλέπεται τώρα να κινηθεί στο 1,8% αντί για 1,9% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε