Wall Street: Δεν άρεσε στις τράπεζες το φρένο από την Fed

Wall Street: Δεν άρεσε στις τράπεζες το φρένο από την Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:00 Δημιουργία 21/03/19, 00:18

Η αρχική ευφορία των αμερικανικών αγορών στις ανακοινώσεις της Fed επισκιάστηκε από τη χασούρα του τραπεζικού τομέα, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν την συνεδρίαση της Τετάρτης με αρνητικό πρόσημο.

Στα θετικά νέα συγκαταλέγεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε -όπως αναμενόταν από τις αγορές- αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της στο 2.25-2.50%.

Όμως, η εξαγγελία της Τράπεζας ότι το Μάιο θα επιβραδύνει το ρυθμό συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου παγίων της, το ύψος του οποίου φτάνει τα 4 τρισ. δολάρια, «έριξε» τις αποδόσεις, που με τη σειρά τους, συμπαρέσυραν πτωτικά τις τράπεζες.

Ειδικότερα, για την ώρα, η Fed επιτρέπει σε κρατικά ομόλογα αξίας 30 δισ. δολαρίων και διασφαλισμένα με ενυπόθηκα πάγια ομόλογα αξίας 20 δισ. δολαρίων να ωριμάζουν κάθε μήνα, αν και οι πραγματικές ρευστοποιήσεις είναι μικρότερες αφού το απόθεμα ομολόγων της Fed που ωριμάζουν είναι μικρότερο τους περισσότερους μήνες.

Αρχής γενομένης από το Μάιο, η Fed θα επιβραδύνει τις ωριμάνσεις κρατικών ομολόγων στα 15 δισ. δολάρια, ενώ θα διακόψει τη διαδικασία αυτή τον Οκτώβριο. Οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα πάγια ομόλογα να ωριμάζουν και τα επανεπενδύουν το αρχικό κεφάλαιο που ωρίμασε ύψους έως 20 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα.

Η αλλαγή στάσης από τη Fed στηρίζεται στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί με 2,1% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις στο 3,7%, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προβλεπόταν προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός για το 2019 προβλέπεται τώρα να κινηθεί στο 1,8% αντί για 1,9% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow συγκέντρωσε απώλειες 0,55% στις 25.746 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,29% στις 2.824 μονάδες.

Ο Nasdaq κρατήθηκε σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,07% στις 7.727 μονάδες.

Η προσοχή είναι στραμμένη στα όσα θα δηλώσει αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Αν σου άρεσε κάνε