Ευρωαγορές: Νηνεμία, πριν την καταιγίδα;

Ευρωαγορές: Νηνεμία, πριν την καταιγίδα;

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:24 Δημιουργία 21/03/19, 10:59

Χωρίς σαφή κατεύθυνση άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης τη συνεδρίαση της Πέμπτης αφενός στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed και αφετέρου στη «σκιά» των εξελίξεων γύρω από το επίμαχο ζήτημα του Brexit.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε -όπως αναμενόταν από τις αγορές- αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της στο 2.25-2.50%, ενώ αναμένουν πλέον ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει με πιο αργό ρυθμό.

Το χθεσινό ανακοινωθέν της τράπεζας επισημαίνει ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει το μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τα $30 δισ. στα $15 δισ. από τον Μάιο και έπειτα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα διακόψει τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Στο εμπορικό μέτωπο, τα ερωτηματικά παραμένουν, μετά τις τελευταίες αμφίσημες δηλώσεις του Aμερικανού προέδρου, ο οποίος ανέφερε πως «οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές θα παραμείνουν σε εφαρμογή για ένα ικανό διάστημα» (ενν. και μετά την υπογραφή της συμφωνίας). Αμέσως μετά, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Στο μέτωπο του Brexit, με πόλωση και σύγκρουση επέλεξε να πορευτεί η Τερέζα Μέι, που εξαπέλυσε επίθεση κατά του κοινοβουλίου στο διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης στο βρετανικό λαό. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ήδη στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες όπου ζητεί την παράταση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ μέχρι τις 31 Ιουνίου.

Οι επενδυτές αναμένουν, τέλος, τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) για τα επιτόκια αλλά και τα νεότερα βρετανικά στοιχεία λιανικής.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,46% στις 7.325 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,31% στις 11.565 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι σημειώνει οριακές απώλειες 0,91% στις 5.382 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,20% στις 21.373 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,46% στις 9.362 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται πτωτικά 0,17% στις 380.21 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε