Ο Ντράγκι οπλίζει και πάλι το…μπαζούκα

Ο Ντράγκι οπλίζει και πάλι το…μπαζούκα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 08:59 Δημιουργία 11/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι αναλυτές και οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη ένα σημαντικό πακέτο χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης μίας μείωσης των επιτοκίων κατά 20 μ.β (ακολουθούμενη από άλλη μία μείωση ύψους 10 μ.β αργότερα).

Το κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας, Ολι Ρεν, πριν από μερικές εβδομάδες είχε προαναγγείλει ότι ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει σειρά μέτρων στήριξης που θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών, μεταξύ των οποίων σημαντικές και επαρκείς αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις στα επιτόκια.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ντράγκι παίρνει ξανά το μπαζούκα της αγοράς ομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ που πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα δεν έχει και πολλές άλλες επιλογές παρά να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες είναι αντίθετες στα σχέδια Ντράγκι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να μειώσουν τα επιτόκια, δεν είναι ώρα για την ΕΚΤ να κάνει πίσω.

Οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες (και ειδικά οι Γερμανοί) αγωνίζονται με τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ο Ντράγκι απλώς δεν μπορεί να αφήσει το ευρώ να ισχυροποιηθεί περαιτέρω.

Το νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί έναντι της λίρας αλλά κυρίως έναντι του κινεζικού γουάν. Παραδόξως το δολάριο παρέμεινε εκπληκτικά ισχυρό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παράπονα των «γερακιών» επικεντρώνονται στην επανεκκίνηση του QE, ενώ σχεδόν δεν αναφέρονται καθόλου στον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. Αυτό συνιστά αδιαμφισβήτητα μια έμμεση αναγνώριση εκ μέρους τους ότι κάτι πρέπει να γίνει για να ανακοπεί η περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ.

Ο Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγος του Bloomberg, εκτιμά ότι θα ανακοινωθούν περίπου 45 δισ. ευρώ νέων μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Η Λαγκάρντ δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ χρειάζεται ένα ανανεωμένο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής. Αυτό ερμηνεύεται ως αύξηση του στόχου πληθωρισμού από το λίγο κάτω του 2%, σε κάτι πιο κοντά στο 2,5%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο σημερινός αλλά και οι μελλοντικοί πρόεδροι της ΕΚΤ θα υποστηρίξουν περισσότερα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης QE, ενώ η Κεντρική Τράπεζα αγωνίζεται επί του παρόντος να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 1%.

Παρά τις διαμαρτυρίες της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και άλλων εναντίον του προγράμματος QE, η αγορά ξέρει ότι οι αντιδρώντες απλώς παραδίδονται στην επίδειξη δύναμης που αναγκάζεται να κάνει η κεντρική τράπεζα. Με τη ζώνη του Ευρώ να φλερτάρει με την ύφεση, αναμένονται περισσότερες αγορές ομολόγων και ακόμα πιο αρνητικά επιτόκια είναι οι μόνες διαθέσιμες επιλογές.

Αν σου άρεσε κάνε