JP Morgan: Τα «κλειδιά» για την επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής»

JP Morgan: Τα «κλειδιά» για την επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής»

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 12:31 Δημιουργία 11/10/19, 12:28

Τα «κλειδιά» για την επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο μόλις χθες έλαβε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, υπογραμμίζει η JP Morgan.

Ο οίκος, άλλωστε, χαρακτηρίζει το «ok» στο σχέδιο, ως «θετικό βήμα» στο ταξίδι για την πλήρη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Επισημαίνει, πάντως, πως εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού, καθώς και ότι η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την κινητοποίηση των τραπεζών και τη συμμετοχή τους.

Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται:

α) από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να μην θεωρείται το όλο πλάνο κρατική ενίσχυση.

β) το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα

γ) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου.

Υπενθυμίζει τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού ότι οι προμήθειες για την κρατική εγγύηση θα φτάσουν τις 180 μονάδες βάσης (1,8%) με βάση τις σημερινές τιμές, κάτι που υπονοεί 35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετους. Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων, και υπολογίζει ότι αυτό, κατά μέσο όρο κινείται στο επίπεδο του 6μηνου Euribor + 75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στην Ιταλία (αν εφαρμοστεί για την Ελλάδα σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις).

Αν σου άρεσε κάνε