Citigroup για μετοχές: Έχει δρόμο η πτώση

Citigroup για μετοχές: Έχει δρόμο η πτώση

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 13:12 Δημιουργία 22/04/20, 13:10

Η πτώση των μετοχών δεν έχει τελειώσει είναι το προειδοποιητικό μήνυμα που εκπέμπει η Citigroup.

Όπως σημειώνει, ο απλός κανόνας από προηγούμενες περιόδους παγκόσμιας ύφεσης, είναι όταν οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει όσο και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), αν και η πτώση των τιμών προηγείται.

To παράδειγμα αναφέρει την κατάρρευση του 2008-2009, όταν ο δείκτης MSCI World υποχώρησε κατά περίπου 60% και 6 με 9 μήνες αργότερα, τα κέρδη ανά μετοχή κατέγραψαν μία παρόμοια πτώση της τάξης του 60% από την πρόσφατη κορυφή τους. Αυτός ο κανόνας υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών θα πρέπει να υποχωρήσουν περίπου 50% αυτή τη φορά, καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή φέτος θα κινηθεί στο 50%. Ωστόσο, στα πρόσφατα χαμηλά είχαν πέσει κατά 34% και μετά το πρόσφατο ράλι, βρίσκονται μόνο 18% χαμηλότερα από την κορυφή του Φεβρουαρίου.

Οι ελληνικές μετοχές

Αναφορικά με τις εγχώριες μετοχικές αξίες στους δείκτες MSCI, η Citigroup είναι εκτός consensus και είναι αρκετά αισιόδοξη. Προβλέπει ότι τα εγχώρια κέρδη ανά μετοχή φέτος (σε αντίθεση με την παγκόσμια πτώση που αναμένει ότι θα σημειώσουν παγκοσμίως), θα κινηθούν θετικά καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,7% ενώ για το 2021 θα ανακάμψουν περαιτέρω κατά 34,1%, επιδόσεις που δε συνάδουν με ύφεση της τάξεως του 10% για την ευρύτερη οικονομία.

Ο δείκτης αποτίμησης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) για φέτος εκτιμάται σε 10,9 φορές και στις 9,1 φορές για το 2021 που είναι πλέον και το έτος βάσης για τους αναλυτές παγκοσμίως.

Οι αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης εμφανίζουν δείκτη P/E για το 2021 17,6 φορές το 2021 και αρνητικό δείκτη 10 φορές φέτος.

Ακόμα πιο θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Citigroup αναφορικά με τις προβλεπόμενες μερισματικές αποδόσεις των εγχώριων μετοχών του δείκτη MSCI η οποία προβλέπεται σε 5,3%. Ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E που δείχνει πόσο ακριβή είναι αγορά των μετοχών διαχρονικά (CAPE) διαμορφώνεται σε 4,6 φόρες μόλις έναντι 10,2 φορές για τις μετοχές της περιοχή μας.

Αν σου άρεσε κάνε