Εθνική Ελλάδας: Οι στόχοι που έθεσε ο Φαν Σιπ

Εθνική Ελλάδας: Οι στόχοι που έθεσε ο Φαν Σιπ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 17:29 Δημιουργία 02/09/19, 17:27

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παρουσίασε σήμερα το νέο εκλέκτορα της Εθνικής Ανδρών, Τζον Φαν Σιπ, και το επιτελείο του, όπως και τους νέους τεχνικούς διευθυντές των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.

Ο Ολλανδός τεχνικός ευχαρίστησε την ΕΠΟ για την ευκαιρία που του έδωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρώτιστος στόχος είναι να δώσει κίνητρο στους διεθνείς, αφού πρόκειται για μια ομάδα με ποιότητα. Ως προς την αγωνιστική φιλοσοφία του, διευκρίνισε εξαρχής ότι η Εθνική θα αγωνίζεται με σχηματισμό 4-3-3.

Αναφορικά με το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να κατακτήσει τη δεύτερη θέση του ομίλου της και να προκριθεί στα τελικά του EURO 2020, απάντησε ότι αν δεν το πίστευε δεν θα βρισκόταν εδώ, υπογράμμισε όμως ότι άπαντες θα πρέπει να παλέψουν και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ως προς το τι έφταιξε έως τώρα και η Εθνική δεν είχε τα αποτελέσματα που έπρεπε, αλλά και το τι θα κάνει ο ίδιος γι΄ αυτό, ο Φαν Σιπ απάντησε πως δεν κρίνει αυτά που έγιναν στο παρελθόν αλλά ανέλυσε τους αγώνες και, αρχικά, θα προσπαθήσει να δώσει μια καθαρή κατεύθυνση στους ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά, ο παλαίμαχος άσος των Άγιαξ, Λάτσιο και Εθνικής Ολλανδίας απάντησε σε ερωτήσεις για:

Την ανάληψη της θέσης του προπονητή στην Εθνική Ελλάδας:

«Πρώτα απ΄ όλα θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και την Ομοσπονδία. Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκίνησα να δουλεύω με τους κύριους Φύσσα και Κωνσταντινίδη, ώστε να κάνουμε αυτή τη νέα αρχή. Δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να φτιάξουμε μια πραγματική ομάδα. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τακτικές, αλλά να αναλύσουμε τα τελευταία παιχνίδια, να βρούμε τα καλά και τα άσχημα και να κάνουμε την ομάδα να παίζει ως τέτοια. Έχουμε συγκεκριμένες ιδέες, βασιζόμαστε στο 4-3-3 και θέλουμε ενέργεια στο παιχνίδι. Αυτό θα αλλάξει, χρειαζόμαστε περισσότερο πάθος και παίκτες που θα παλεύουν ο ένας για τον άλλον, καθώς και για τη νίκη. Αυτό είναι το πιο βασικό αυτή τη στιγμή».

Το αν η νυν εργασία του αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του:

«Φυσικά, είναι μεγάλη τιμή κι ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Είδαμε τι έγινε το 2004, δεν έχουμε αντίστοιχες βλέψεις τώρα, όμως έχουμε δει τι μπορεί να κάνει μια ομάδα με καλά χαρακτηριστικά. Έχετε το DNA της μαχητικότητας και της πίστης και η Ελλάδα μπορεί να δυσκολέψει κάθε αντίπαλο παίζοντας ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, όχι γερμανικό ή ολλανδικό, αλλά ελληνικό. Η τεχνική κατάρτιση και η μαχητικότητα των Ελλήνων μπορούν να διαμορφώσουν έναν σωστό και όμορφο τρόπο παιχνιδιού, που θα φέρει θετικά αποτελέσματα».

Το αν πιστεύει πως υπάρχουν ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση του EURO 2020:

«Αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν εδώ. Είμαστε σε δύσκολη θέση, όμως δεν έχουμε αποκλειστεί. Το επόμενο παιχνίδι, απέναντι στη Φινλανδία, είναι το πιο σημαντικό. Πιστεύουμε ακόμα πως μπορούμε να προκριθούμε και στο τέλος θα δούμε. Αυτή τη στιγμή, πάντως, είμαστε στην αρχή της προσπάθειας, επομένως θα δούμε πώς αυτή θα εξελιχθεί».

Την άποψή του για τους διεθνείς:

«Η πρώτη μου εμπειρία ως νεαρός ήταν να δω τον Άγιαξ αντίπαλο του Παναθηναϊκού, στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Τώρα βλέπουμε τον Ολυμπιακό να διακρίνεται στην Ευρώπη. Μια ομάδα που κατακτά το EURO 2004 έχει ταλέντο. Μπορούμε να έχουμε επιτυχίες, κάθε φορά σε άλλο επίπεδο. Οι παίκτες πάντως είναι περήφανοι που παίζουν στην Εθνική ομάδα κι αυτό πρέπει να είναι ο στόχος μας. Τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν αυτή τη νοοτροπία».

Τις προτεραιότητές του:

«Επικεντρωνόμαστε στη Φινλανδία. Δουλεύουμε όμως και θέλουμε παράλληλα να βλέπουμε τι κάνει η U15, η U17. Πρώτα όμως έρχονται τα προκριματικά και στη συνέχεια θα δούμε το πρότζεκτ. Η ιδέα είναι αυτή της ανάπτυξης των μικρότερων ομάδων, εκεί κοιτάζουμε μακροπρόθεσμα».

Τις κλήσεις Βρουσάι - Παυλίδη και τις επαφές με νεαρούς Έλληνες ομογενείς:

«Ξέρουμε τους ποδοσφαιριστές που τα πάνε καλά και θα μπορούσαν να μας ενισχύσουν. Τώρα όμως επικεντρωνόμαστε σε όσους είναι διαθέσιμοι. Οι δύο που αναφέρατε τα πηγαίνουν εξαιρετικά εδώ κι έναν χρόνο με την ομάδα τους, μας δίνουν ενέργεια και θέλουμε να κοιτάζουμε σε παίκτες που θέλουν να εξελιχθούν, όπως ο Λημνιός».

Την άποψή του για την εικόνα της ελληνικής ομάδας στην προκριματική φάση του EURO 2020:

«Δεν μπορώ να κρίνω όσα έγιναν στην ομάδα έως τώρα, μπορώ να κρίνω όσα βλέπω εγώ. Καταλαβαίνω ότι πρέπει και μπορούμε να βελτιωθούμε, έχουμε μόλις τρεις μέρες, όμως ξέρουμε τι ζητάμε και θα βοηθήσουμε την ομάδα να καταλάβει ακριβώς όσα θέλουμε να κάνει. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε χίλια πράγματα γιατί δεν έχουμε χρόνο. Έχουμε δει όμως αρκετά ώστε να καθοδηγήσουμε την ομάδα στα επόμενα παιχνίδια».

Τον Μήτρογλου και αν τον υπολογίζει:

«Κάθε παίκτης που έχει χρόνο συμμετοχής θα βρίσκεται στα υπόψιν μας. Ο Μήτρογλου πέτυχε δύο γκολ με την Αϊντχόφεν, ωστόσο χρειάζεται χρόνο. Ξέρουμε την ποιότητά του, μιλήσαμε μαζί του κι εφόσον συνεχίσει έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει. Από εκεί και ύστερα, οι παίκτες χρειάζονται πειθαρχία, ώστε να αμύνονται και να επιτίθενται μαζί. Μιλάμε με τους παίκτες και θα τους το ζητήσουμε συγκεκριμένα».

Αν σου άρεσε κάνε