Για πρώτη φορά 3.500 γυναίκες σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ιράν

Για πρώτη φορά 3.500 γυναίκες σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ιράν

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Δημιουργία 10/10/19, 20:39

TAGS

Ιστορικής σημασίας ήταν ο σημερινός αγώνας του Ιράν με την Καμπότζη, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2022, καθώς, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές της χώρας επέτρεψαν σε γυναίκες να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη, αφού περίπου 3.500 Ιρανές έδωσαν το «παρών» στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης. Οι γυναίκες φιλοξενήθηκαν σε ξεχωριστή εξέδρα, μακριά από τους άνδρες φιλάθλους ενώ γυναίκες αστυνομικοί περιφρουρούσαν τις φιλάθλους.

Για την ιστορία, η εθνική ομάδα του Ιράν κέρδισε την Καμπότζη με το εντυπωσιακό 14-0 και οι παίκτες της ομάδας το γιόρτασαν με τον καλύτερο τρόπο: περνώντας μπροστά από την γυναικεία κερκίδα και χειροκροτώντας τις 3.500 οπαδούς που βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές του Ιράν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εισέρχονται στα στάδια, επισήμως για να τις προστατεύσουν από την άξεστη συμπεριφορά των ανδρών εκεί.

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο μιας οπαδού, της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο.

Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, η Fifa άσκησε έντονες πιέσεις στο Ιράν, απειλώντας το με κυρώσεις, αν δεν επιτρέψει την είσοδο στους αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου στις γυναίκες.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να επιτρέψουν την πώληση εισιτηρίων για τον αγώνα Ιράν- Καμπότζη και σε γυναίκες.

Αν σου άρεσε κάνε