Οι αποφάσεις της UEFA για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Οι αποφάσεις της UEFA για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 19:47 Δημιουργία 23/04/20, 19:43

H Eκτελεστική Eπιτροπή της UEFA, που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε ότι τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου στα πρωταθλήματα που δεν θα ολοκληρωθούν λόγω της πανδημίας, θα δίνονται βάσει της βαθμολογίας που είχε διαμορφωθεί ως το σημείο της διακοπής.

Ταυτόχρονα, το σώμα που κυβερνά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διευκρίνισε ότι οι θέσεις στο Champions League και στο Europa League θα απονεμηθούν αποκλειστικά με αγωνιστικά κριτήρια και όχι με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με wild card ή βάσει του ευρωπαϊκού ranking.

Στη συνεδρίαση κατέστη σαφές για άλλη μια φορά η βούληση της UEFA για ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων ή, σε περίπτωση που αυτή δεν είναι δυνατή, κυρίως λόγω λιγοστού χρόνου, πρότεινε η ολοκλήρωσή τους να γίνει με μια πιο σύντομξ μορφή, όπως π.χ. πλέι οφ.

Αναγνωρίζει, πάντως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι δυνατή η έγκαιρη επανέναρξη των αγώνων, είτε λόγω κυβερνητικών αποφάσεων εντολών (Ολλανδία), είτε επειδή κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συλλόγων σε οικονομικό επίπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση, η UEFA διευκρίνισε ότι η δήλωση των ομάδων στις διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου από τις εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να γίνει με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, καθώς σε άλλη περίπτωση διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης ή επανεξέτασης των δηλώσεων συμμετοχής.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων που θα επαναρχίσουν, η ομάδα εργασίας εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια: την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων πριν την επανέναρξη των φετινών διασυλλογικών πρωταθλημάτων, που προσδιορίζεται για τις αρχές Αυγούστου, ή την παράλληλη διεξαγωγή τους.

Όπως επισημαίνει η UEFA, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας όλων των εμπλεκομένων.

Ακόμη, η UEFA αποφάσισε να αποδεσμεύσει άμεσα ποσό 67,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο μπόνους συμμετοχών στις Εθνικές ομάδες για τα παιχνίδια των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και το Nations League. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονταν στους συλλόγους μετά την ολοκλήρωση του EURO 2020.

Συνολικά 676 σύλλογοι από τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της θα λάβουν από 3.200 μέχρι 630.000 ευρώ. Αθροιστικά, 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τους ποδοσφαιριστές των 39 Εθνικών ομάδων που δεν θα συμμετάσχουν στα πλέι-οφ του EURO (είτε έχουν ήδη προκριθεί στην τελική φάση, είτε έχουν αποκλειστεί), και 17,7 εκατ. ευρώ για τους παίκτες των 16 εθνικών ομάδων που πρόκειται να συμμετάσχουν στα πλέι-οφ (τα οποία έχουν μετατεθεί για το φθινόπωρο).

Μετά την ολοκλήρωση των πλέι-οφ, στους συλλόγους που έχουν διεθνείς παίκτες στις συμμετέχουσες ομάδες θα μοιραστούν ακόμη 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 130 εκατ. ευρώ θα δοθούν με βάση τις συμμετοχές παικτών στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το καλοκαίρι του 2021.

Αν σου άρεσε κάνε