Η JP Morgan, το «αντάρτικο» των 12 για ευρωπαϊκή Super League και οι απειλές για δικαστικές προσφυγές

Η JP Morgan, το «αντάρτικο» των 12 για ευρωπαϊκή Super League και οι απειλές για δικαστικές προσφυγές

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 18:03 Δημιουργία 19/04/21, 16:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άλμα μετοχών για Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά τη «βόμβα» των «12» για τη σύσταση νέας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πρόθεση 12 ομάδων να προχωρήσουν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA.

Οι 12 αυτοί σύλλογοι, μάλιστα περνούν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Kάλεσαν την UEFA και τη FIFA να αρχίσουν συνομιλίες για τη νέα διοργάνωση, με επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

«Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε μια επείγουσα συζήτηση μαζί μας σχετικά με τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου. Δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε το Champions League ή το Europa League, αλλά να ανταγωνιστούμε και να υπάρχουμε παράλληλα με αυτά τα τουρνουά. Ζητούμε επίσης τη συνεργασία και την υποστήριξή σας για το πώς μπορεί να ενταχθεί η διοργάνωση αυτή στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου και να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλαν σε UEFA και FIFA.

Η European Super League τόνισε σε επιστολή ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη.

Γι' αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει, αν για οποιονδήποτε λόγο μάς στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Η JP Morgan

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA, και όχι μόνο. Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες ομάδες της Premier League έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και μάλιστα έχουν υπογράψει και τα σχετικά συμβόλαια για τη συμμετοχή τους σε αυτό το ευρωπαϊκό «υπερ-πρωτάθλημα».

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.

Οι μετοχές της Γιουβέντους έχουν αυξηθεί πάνω από 12% τη Δευτέρα. Οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανεβαίνουν σχεδόν 7% και κοιτούν κινήσεις στη Wall Street.

Στο χορό των δισεκατομμυρίων μπαίνει η αμερικανικών συμφερόντων πλατφόρμα DAZN που σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχει εκφράσει την πρόθεση να αγοράσει έναντι ενός σοβαρού τιμήματος τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέα διοργάνωσης.

Η Kye Capital, εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα την Αγγλία, αναμένετα να παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του project.

Τρελά ποσά

Ως ιδρυτικό κεφάλαιο, κάθε σύλλογος καλείται να εισφέρει από 2.000.000 έως 8.000.000 ποσό που δεν θεωρείται απαγορευτικό για την οικονομική επιφάνεια των συγκεκριμένων κλαμπ.

Στην ιδρυτική διακήρυξή της η European Super League ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει το ποσό των 3.500.000.000 στα 12(+3) ιδρυτικά μέλη της με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στον οργανισμό. Κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350.000.000 από αυτά τα χρήματα, με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας και όχι για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου και δεν θα είναι πάγια έσοδα καθώς αυτά θα καθοριστούν από μια σειρά παράγοντες. Τα ισόποσα μερίσματα που θα μοιράζονται κάθε χρόνο (περίπου 1.850.000.000 ευρώ το χρόνο για όλες τις ομάδες) θα αφορούν τις 15 ιδρυτικές ομάδες και όχι τις 20 που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.

Μπλόκο της Premier League στην Ευρωπαϊκή Super League

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας Ρίτσαρντ Μάστερς έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της Premier League, που συμφωνούν στο νέο αυτό εγχείρημα, και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις από τη συμφωνία, απειλώντας με κυρώσεις:

«Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγγλικές ομάδες και καλούμε όλα τα κλαμπ να που σκέφτονται τη συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση ή την έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν πίσω, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν υποστηρίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Οι κανόνες της Premier League περιλαμβάνουν μια δέσμευση μεταξύ των ομάδων, ώστε να παραμένουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και απαγορεύουν σε άλλα κλαμπ να συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις χωρίς την άδεια της λίγκας. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα ενδεχόμενο στο οποίο μια τέτοια άδεια θα δοθεί», αναφέρει σχετικά στην επιστολή του.

Στο μεταξύ, οργανωμένοι φίλαθλοι στην Αγγλία αντέδρασαν έντονα στη δημιουργία αυτής της ευρωπαϊκής κλειστής λίγκας.

«Οι ανακοινώσεις αυτές είναι απαράδεκτες και σοκάρουν τους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ, όπως και των άλλων ομάδων. Μια κλειστή λίγκα επίλεκτων και πλούσιων κλαμπ είναι κόντρα σε όσα το ποδόσφαιρο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρεσβεύουν. Η προώθηση αυτών των προτάσεων, χωρίς να ζητηθεί η άποψη των φιλάθλων και εν μέσω πανδημίας, όταν ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ενωμένος και όχι να φέρεται εγωιστικά, επιβαρύνει κι άλλο τη θέση. Η απόσχιση από την UEFA θα αποτελεί προδοσία απέναντι σε όσα αντιπροσωπεύει ο σύλλογός μας. Καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση να την αποσύρουν», αναφέρουν οι οργανωμένοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις στους φίλους της Αρσεναλ, κάνοντας λόγο για «θάνατο της ομάδας ως αθλητικού θεσμού». Η αντίστοιχη οργάνωση φιλάθλων της Τότεναμ χαρακτήρισε την απόφαση της ομάδας «καθοδηγούμενη από φιλαργυρία και ιδιοτέλεια που αντίκεινται στις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος», ενώ οι φίλοι της Τσέλσι, με τη σειρά τους, αναφέρουν πως «βιώνουμε την υπέρτατη προδοσία. Είναι μια απόφαση προς όφελος της τσέπης των πλουσίων, που δεν λαμβάνει υπόψη τους πιστούς φιλάθλους, αλλά και το παρελθόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου μας. Είναι κάτι ασυγχώρητο, αρκετά πια!».

Επικυρώθηκε το πλάνο για το νέο Champions League

Με την ανακοίνωση της ίδρυσης της ευρωπαϊκής Super League να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε όλο το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) ποδοσφαίρου, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA προχώρησε σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην επικύρωση του νέου τρόπου διεξαγωγής του Champions League, που -θεωρητικά- θα τεθεί σε εφαρμογή από την περίοδο 2024-25.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, στη νέα διοργάνωση θα μετέχουν 36 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Δεν θα υπάρχουν πλέον όμιλοι και η κατάταξη θα προκύπτει συνολικά, αφού κάθε ομάδα δώσει δέκα παιχνίδια (πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας), με αντιπάλους από όλα τα γκρουπ δυναμικότητας.

Οι πρώτοι οκτώ της συνολικής κατάταξης θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες μεταξύ 9ης και 24ης θέσης θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, οι νικητές των οποίων θα συμπληρώνουν τη 16άδα. Από εκεί και μετά, το σύστημα παραμένει όπως έχει σήμερα, με διπλές αναμετρήσεις ως τον τελικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε