Ευκαιρία μας δίνει ο κοροναϊός

Ευκαιρία μας δίνει ο κοροναϊός

BLOGS UPD 11:25 Δημιουργία 24/03/20, 09:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ζούμε τις πιο δύσκολες ώρες, που έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα χιλιάδες θύματα που θρηνούμε αλλά και η αγωνία για όσα ατομικά και οικογενειακά μπορούν να μας συμβούν καθημερινά, δημιουργούν στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ένα τσουνάμι από φόβο. Κυρίως οι ειδήσεις για την επέλαση του ιού, μας δημιουργούν το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανατροπής για όσα ξέραμε και πιστεύαμε ως δεδομένα μέχρι σήμερα στη ζωή μας.

Το σκηνικό του τρόμου που έχει στηθεί μας δίνει, όμως, και την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε όλη τη ζωή μας. Πέφτοντας από τις υψηλές ταχύτητες της καθημερινότητα μας, στο κατ' οίκον περιορισμό, έχουμε το χρόνο να βάλουμε πρόσωπα και πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Να βγάλουμε από πάνω τους τη σκόνη, να τα κοιτάξουμε χωρίς σκιές. Μας δίνεται ουσιαστικά, για πρώτη φορά ίσως, η δυνατότητα να μετρήσουμε ποιος και τι για τον καθέναν από εμάς έχει πραγματική σημασία.

Ο κοροναϊός δεν είναι μόνο απειλή. Είναι μεταξύ των άλλων, η ευκαιρία για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Να κλείσουμε ατομικά και ως κοινωνία τους λογαριασμούς μας με τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος. Με το παρελθόν στο οποίο κυριαρχούσε η εικόνα των δήθεν, με το παρελθόν που ποδοπατούσε την ουσία και τα πρόσωπα, που μας κρατάνε πάντα όρθιους ως άτομα και ως κοινωνία.

Όπως και τώρα οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Αν σου άρεσε κάνε