Διέλυσε μύθους ο κοροναϊός!

Διέλυσε μύθους ο κοροναϊός!

BLOGS UPD 09:39 Δημιουργία 31/03/20, 09:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η επέλαση του κοροναϊού στη ζωή μας σκόρπισε το θάνατο και το φόβο. Παράλληλα, όμως, με την ανατροπή της καθημερινότητάς μας, διέλυσε πολλούς από τους μύθους, που όλοι μας ή η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς πιστεύαμε με φανατισμό.

Μύθους που τους «μασούσαμε» ως καραμέλα, που τους «κερνούσαμε» καθημερινά ο ένας στον άλλο, όπως προσφέρουμε ένα τσιγάρο, στην εποχή που κυριαρχούσε ο καπνός στη χώρα, από το πακέτο μας.

Πρώτος μύθος: στα δημόσια νοσοκομεία πας μόνον για να πεθάνεις. Η επιδημία με τον κοροναϊό έδειξε ότι τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία όταν έχουν την ορθή διοίκηση, όταν τους δοθούν σωστές οδηγίες, μπορούν να σώσουν ζωές. Αν εκσυγχρονιστούν ως δομές, μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τις θεραπείες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Δεύτερος μύθος: η πλειοψηφία των γιατρών και των νοσηλευτών αν δεν πάρουν το φακελάκι, δεν ενδιαφέρονται για τους ασθενείς. Όπως αποδείχθηκε τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του δημόσιου συστήματος υγείας ξέρει καλά, ποιο είναι το καθήκον της. Ένα καθήκον που υπηρετεί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Λίγοι είναι εκείνοι που βρίσκονται σε λάθος χώρο, που υπηρετούν το φακελάκι και όχι τους ασθενείς. Οι λίγοι, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν τους πολλούς!

Τρίτος μύθος: οι ξένοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, έχουν οργάνωση. Ξέρουν να διαχειρίζονται κρίσεις, να προστατεύουν τους πολίτες τους. Ενώ εμείς οι Έλληνες, είμαστε διαλυμένο μαγαζί. Όπως λέγαμε όλοι, μακάρι να μη μας τύχει κανένα κακό, γιατί δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Τώρα αποδείχθηκε ότι μπορεί το κράτος μας να λειτουργήσει άψογα, αν στο τιμόνι της χώρας υπάρχουν πολιτικοί που ξέρουν να παίρνουν αποφάσεις, να καθοδηγούν.

Τέταρτος μύθος: οι Έλληνες αψηφούμε τους κανόνες. Ο καθένας από εμάς θέλει να κάνει το δικό του. Η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στις οδηγίες που δόθηκαν για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, έδειξε ότι πειθαρχούμε, αρκεί να πιστέψουμε σε ένα σκοπό. Όπως πιστέψαμε τώρα στη μάχη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Οι λίγοι που δεν καταλαβαίνουν, δεν μπορούν να μας χαρακτηρίζουν. Δεν μπορούν να φτιάχνουν μύθους για έναν ολάκερο λαό.

Τώρα που τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους, τώρα που ο κοροναϊός διαλύει τους μύθους, που εμείς φτιάξαμε, ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε ξανά αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της. Ήρθε η ώρα να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Ο κοροναϊός μας έδωσε αυτή την ευκαιρία και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Μέσα από την εκμετάλλευση της ευκαιρίας αυτής θα έρθει η αναγέννησή μας!

Αν σου άρεσε κάνε