Λάθος η μη πληρωμή επιταγών!

Λάθος η μη πληρωμή επιταγών!

BLOGS UPD 15:59 Δημιουργία 01/04/20, 15:54
Χειροκροτήσαμε πολλές φορές τα μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επέλαση της πανδημίας του κοροναϊού.
Αναγνωρίζουμε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η σωτηρία των επιχειρήσεων αλλά και η ενίσχυση της οικονομίας γενικότερα. Στην προσπάθειά που κάνει όμως παίρνει και μέτρα που δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Μέτρα που λόγω της πίεσης που υπάρχει από τις παρούσες συνθήκες, δεν έχουν αξιολογηθεί σε όλο το βάθος τους.
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση, που ελήφθη για τις επιταγές. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι επιταγές που λήγουν μέχρι τις 31 Μαϊου, παίρνουν παράταση πληρωμής 75 ημερών.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και δεν βοηθά τις επιχειρήσεις, όπως πιστεύει η κυβέρνηση. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με τις οποίες συναλλάσσεται η ελληνική αγορά και καμία άλλη αγορά στον κόσμο, είναι μια άμεση μορφή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό το σύστημα των επιταγών, πρέπει να διαφυλαχτεί ως αξιόπιστο με κάθε τρόπο.
Μπορεί τώρα όσοι έχουν να πληρώσουν επιταγές, να απολαμβάνουν προστασία. Κανένας προμηθευτής δεν πρόκειται όμως από εδώ και πέρα να δώσει τα εμπορεύματά και τις υπηρεσίες του με επιταγές, καθώς ξέρει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πλέον, πότε και αν αυτές θα πληρωθούν.
Θα μπορούσε, ίσως, αν ήθελε η κυβέρνηση να προστατέψει τις επιχειρήσεις με το σύστημα πληρωμών με επιταγές, να καλύψει η ίδια για ένα μήνα τις επιταγές που πρέπει να πληρωθούν αυτό το διάστημα.
Η πρόβλεψη για τη λειτουργία της αγοράς από εδώ και πέρα είναι ότι κανείς δεν θα παίρνει πλέον επιταγή, όλοι θα ζητούν μετρητά για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Μετρητά, που πλέον δεν υπάρχουν στην αγορά.
Αυτό πρέπει να δει γρήγορα η κυβέρνηση και να βρει τη λύση στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μην σταματήσει να λειτουργεί η εμπορική δραστηριότητα.
Εδώ και τώρα οφείλει να επανεξετάσει το μέτρο για τη μη πληρωμή των επιταγών και να το διορθώσει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος μη πληρωμών. Θα είναι καταστροφικό να μπούμε σε κουλτούρα μη πληρωμών όπως σωστά έχει επισημάνει και ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης. Όποια οικονομία μπήκε σε αυτή τη κουλτούρα το πλήρωσε ακριβά έκανε πολλά χρόνια να συνέλθει!!!
Αν σου άρεσε κάνε