Κίνητρα τώρα, για επενδύσεις!

Κίνητρα τώρα, για επενδύσεις!

BLOGS UPD 09:38 Δημιουργία 12/04/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωτιά της ύφεσης έχει ανάψει για τα καλά στην Ευρωζώνη. Ιδιαίτερα δείχνει ανεξέλεγκτη στις χώρες του Νότου.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί και το Economist, που κυκλοφόρησε. Ειδικότερα, κάνει πρόβλεψη για ύφεση που θα κινηθεί από 7 έως 18%! Για την Ελλάδα η πρόβλεψη είναι τραγική! Το έγκυρο οικονομικό περιοδικό μας βάζει στην πρώτη θέση των επιδόσεων της ύφεσης, που θα καταγραφεί στην Ευρωζώνη.

Προβλέπει ότι θα οδηγήσουμε την κούρσα της ύφεσης, επειδή ο τουρισμός που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ, το τρένο της οικονομίας μας, δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει για το ετήσιο ταξίδι του. Αλλά και να ξεκινήσει, κανείς δεν ξέρει πόσα χιλιόμετρα θα κάνει, αν θα μπορέσει να μείνει πάνω στις ράγες.

Για να περιοριστεί η καταστροφή από τη φωτιά της ύφεσης, η κυβέρνηση δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες προστασίας του δάσους της οικονομίας. Η διάσωσή του όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με κλασικά, συμβατικά όπλα.

Σημαντικά είναι, βοηθάνε πολύ, τα «όπλα» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, όπως τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με εκπτώσεις στις καταβολές των φορολογικών υποχρεώσεων και αναστολές πληρωμών. Τα «όπλα», όμως, αυτά δεν θα φτάσουν, γιατί η φωτιά προχωράει πολύ γρήγορα.

Η χώρα για να μην πέσει στο βαθύ σκοτάδι της ύφεσης, χρειάζεται πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Χρειάζεται κυρίως φρέσκο χρήμα από νέες επενδύσεις. Οι νέες επενδύσεις, τις οποίες θα κυνηγήσουν με κάθε μέσο όλες οι χώρες, για να μας έρθουν, χρειάζονται ΚΙΝΗΤΡΑ!! Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα με μεγάλες μειώσεις συντελεστών, που θα κάνουν πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισπανία ξεκίνησε ήδη το «σαφάρι» ξένων επενδυτών, προσφέροντας μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές! Καλά διαβάσατε. Μηδενικούς!!

Για να επιλέξουν οι επενδυτές να μείνουν στην Ελλάδα, πρέπει γρήγορα - αύριο - η κυβέρνηση να ανακοινώσει και να θέσει σε εφαρμογή έναν μακρύ κατάλογο κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Νέες επενδύσεις που θα της συνδέσει με την καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης. Όποιος προσλαμβάνει τώρα, έχει σημαντικές εκπτώσεις στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βαδίσει με ασφάλεια η κυβέρνηση, για να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες μέσα στο φλεγόμενο δάσος της οικονομίας. Ο δρόμος των επιδομάτων που πιστεύουν ορισμένοι ως λύση, ανακουφίζει προσωρινά. Ανακουφίζει, αλλά ποτέ δεν γλίτωσε καμιά οικονομία από την περιπέτεια της ύφεσης.

Αν σου άρεσε κάνε