Ρευστότητα με μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών

Ρευστότητα με μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών

BLOGS UPD 16:15 Δημιουργία 13/04/20, 15:09
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ρίξει χρήμα στην αγορά, ο κόσμος των επιχειρήσεων ζητά αυτό να γίνει άμεσα και χωρίς αστερίσκους και πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μπορεί να γίνει με έναν και μόνο τρόπο. Με μεγάλη μείωση για δύο ή τρεις μήνες, για όσο αντέχουν τα διαθέσιμα της χώρας, όλων των φορολογικών κι ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών π.χ. κατά 25%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς όσων έχουν γνώση του θέματος, κινείται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ το μήνα. Ποσό που δεν είναι μεγάλο για τα κρατικά ταμεία, αλλά από την άλλη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Η φωτιά προχωράει πολύ γρήγορα από την επέλαση της πανδημίας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα. Η λογική «βλέποντας και κάνοντας» δεν σώζει τις επιχειρήσεις και κυρίως δεν θα αποτρέψει τη δημιουργία τσουνάμι ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός έχει δείξει διάθεση και αποφασιστικότητα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Έχει γνώση και ξέρει ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες χρειάζονται μέτρα άμεσης επέμβασης. Κι αυτά είναι μόνο η δραστική μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό το έχει ήδη εξαγγείλει άλλωστε στο πρόγραμμα, που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του σε βάθος τετραετίας. Οι συνθήκες, όμως, φαίνεται πως επιβάλλουν να το κάνει νωρίτερα και με πιο δραστικό τρόπο.

Την κυβέρνηση οφείλουν να συνδράμουν προς αυτή τη κατεύθυνση με προτάσεις, όπως είναι οι παραπάνω, όσοι εκπροσωπούν την αγορά, όπως πρόεδροι Επιμελητηρίων και εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων. Καθαρά και χωρίς πολλά λόγια πρέπει να ζητήσουν την εφαρμογή των μέτρων, που θα δώσουν άμεση ρευστότητα, όπως είναι αυτό της μείωσης της φορολογίας και των εισφορών έστω για τους 2, 3 προσεχείς κρίσιμους μήνες. Δεν μπορεί να μην μπαίνει απο τη πλευρά τους, έστω στο τραπέζι συζητήσεων, η αναστολή ή και η κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς του δώρου που πληρώνεται αλλά δεν προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια του εργαζομένου.

Αν σου άρεσε κάνε