Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στους κλειστούς προϋπολογισμούς

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στους κλειστούς προϋπολογισμούς

BLOGS UPD 17:06 Δημιουργία 27/04/20, 17:05

Του Δημήτρη Κοντού

Οι αποφάσεις του Eurogroup για τη χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να μην δικαίωσαν τις προσδοκίες για την έκδοση κορωνοομολόγου, μπορεί να μην έστειλαν ισχυρό μήνυμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, είναι όμως το πρώτο βήμα, είναι σίγουρα μια μεγάλη ανάσα για τους προϋπολογισμούς υγείας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας θα επωφεληθεί με περίπου 7-8 δις € αποκλειστικά για δαπάνες υγείας. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ταχεία απορρόφηση των κεφαλαίων αυτών , κυρίως όμως η αποδοτική και αποτελεσματική κατανομή των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι. Δεν αμφισβητείται η πρώτη προτεραιότητα που είναι η διεύρυνση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ έτσι ώστε το διαχρονικό έλλειμμα του Συστήματος Υγείας να καλυφθεί όχι μόνο για τις τρέχουσες κατά έτος ανάγκες αλλά να έχει τη δυνατότητα της αντιμετώπισης και των έκτακτων επιδημιολογικών εξάρσεων. Σίγουρα έπεται η ενίσχυση του ΕΣΥ με εξειδικευμένο αλλά και επαρκές προσωπικό όπως φυσικά και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες πρόσβαση στις αναγκαίες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Νοσοκομείων μας που σήμερα επιβαρύνονται από τα σοβαρά ελλείματα της Π.Φ.Σ.

Είναι όμως πέραν όλων των ανωτέρων αναγκαίο να ενταχθούν στον σχεδιασμό της κατανομής των πρόσθετων πόρων και οι κλειστοί προϋπολογισμοί των Συμβεβλημένων Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Αρκετές χιλιάδες φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις υγείας παρέχουν από το 2013 υπηρεσίες υγείας μεγάλο μέρος των οποίων δεν το αποζημιώνονται. Η λειτουργία των περιορισμένων κλειστών προϋπολογισμών έχει τα τελευταία επτά χρόνια αθροίσει μεγάλη οικονομική ζημία αλλά και στρεβλώσει στην αγορά υπηρεσιών υγείας. Οι περισσότερες των επιχειρήσεων είναι ζημιογόνες, απολύουν προσωπικό ή δεν μπορούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους , το ύψος της συμμετοχής – συμβολής των πολιτών έχει εκτοξευθεί , διευρύνοντας έτσι τις ανισότητες στο χώρο της Υγείας.

Σήμερα το «Μένουμε στο σπίτι» αθροίζει και πολλαπλασιάζει τις ανάγκες αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων υγείας. Χειρουργεία χρόνιων βλαβών αναβάλλονται , εξετάσεις που πρέπει να γίνονται παραπέμπονται για αργότερα , αποκαταστάσεις παραμένουν χωρίς φροντίδα, και έτσι συσσωρεύονται τεράστιες ανάγκες υπηρεσιών υγείας για την επόμενη ημέρα.

Η κρίση του κοροναϊού όμως έχει επιφέρει παρενέργειες και στις επιχειρήσεις υγείας. Πολλές μονάδες έχουν κλείσει, άλλες έχουν λειτουργία εκ περιτροπής , άλλες απλά υπολειτουργούν.Πολλές θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν αφού τα αναγκαία μέτρα στήριξης έχουν ημερομηνία λήξης.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ανάγκη να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την αναμόρφωση και ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών προκειμένου να σταθούν οι πάροχοι αλλά και οι πολίτες να βρουν υπηρεσίες υγείας ποιοτικές και χωρίς επιβάρυνση.

Όταν έγινε εφικτή μια μικρή αύξηση ( 125εκ. ) των κλειστών προϋπολογισμών το 2017- εντός μνημονίου- σήμερα, με την έκτακτη Ευρωπαϊκή Ενίσχυση , αυτό είναι ευχερέστερο.

Η ορθολογική κατανομή των έκτακτων πόρων για την Υγεία είναι η ευκαιρία για την άρση των χρηματοδοτικών στρεβλώσεων στο χώρο των υπηρεσιών υγείας.

Ωφελούμενοι από την θετική έκβαση της κατανομής αυτής θα είναι πρωτίστως οι Έλληνες ασθενείς, το Σύστημα Υγείας, η Εθνική Οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε