Κορωνοϊός: Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τη νέα πραγματικότητα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Κορωνοϊός: Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τη νέα πραγματικότητα σε Ευρώπη και Ελλάδα

BLOGS UPD 13:45 Δημιουργία 28/04/20, 13:39

TAGS

«Συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από την ημέρα που η Ευρώπη αισθάνθηκε από κοντά την ανάσα του κορωνοϊού. Μιας επιδημίας που εξαπλώθηκε από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη με εκατομμύρια κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς», γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης στο tomanifesto.gr.

Ο πόλεμος μόλις έχει αρχίσει. Εκατοντάδες ερευνητές δίνουν τη μάχη του φαρμάκου και του εμβολίου. Είναι η μόνη ελπίδα για να βρει η ανθρωπότητα την ηρεμία της και ο φόβος να νικήσει το σκοτάδι…

Η ελπίδα ξεκινά με τον ερχομό της Άνοιξης. Τότε που όλες οι χώρες σιγά σιγά ανοίγουν τις πόρτες «ελευθερίας».

Και οι κυβερνήσεις αποφασίζουν εφαρμογή μέτρων προκειμένου η επάνοδος στην καθημερινότητα να μπει και πάλι στη ζωή μας.

“Θα είναι όλα όπως πριν;”, ” Ο κόσμος θα έχει αλλάξει;”. Οι απαντήσεις που φθάνουν από παντού είναι στην πλειοψηφία τους καταλυτικές. “Τίποτα δεν θα ‘ναι όπως σήμερα..” “Ένας καινούργιος κόσμος ξαναγεννιέται”!

Και ενώ ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία του νέου αυτού κόσμου ένα ακόμα ερώτημα αυτή τη φορά πολιτικού περιεχομένου έρχεται να προσθέσει άλλου είδους ερωτήματα:

“Το coronovirus19 αλλάζει και το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο;”, “Μαζί με την καταπολέμηση του ιού έρχεται και το τέλος του λαϊκισμού;..”

Τα συμπεράσματα αντλούνται από τις πολλές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Και πολύ σύντομα θα δούμε τις κρίσεις που ίσως φέρουν τις πολιτικές εξελίξεις σε εδάφη που ο coronavirus19 θα ‘χει σηματοδοτήσει εξ αίτιας του θρήνου ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους με νέες πολιτικές. Αλλά και της κρίσης στην οικονομία που ασφαλώς θα αποτελέσει το επόμενο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα!

Τα ερωτήματα που είδαμε σχεδόν παντού είχαν ίδιο περιεχόμενο. Βασικά ποιες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τον ιό και ποια τα χαρακτηριστικά των απαντήσεων.

Τέλος τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν είχαμε εκλογές τώρα και φυσικά πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό σε ορισμένα κράτη αλλά και ποσό επηρέασαν την απόφαση των ψηφοφόρων τα μετρά των κυβερνήσεων στη μάχη κατά του Κορωνιού.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και τα ποσοστά απαντήσεων των πολιτών είναι μακράν υπέρ του Πρωθυπουργού ακόμα και μεταξύ όσων είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα στις τελευταίες εκλογές!

Η Γερμάνια λόγω των θετικών μέτρων και πάρα τα χιλιάδες κρούσματα φέρει την Ανγκέλα Μέρκελ σε ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των εκλογών του 2017 (τότε 32.5%).

Οι καθυστερημένες αποφάσεις και τα δραματικά αποτελέσματα χιλιάδων νέκρων έχουν φέρει σε δυσμενέστατη θέση και ποσοστά τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Πέδρο Σάντσεθ σε Γαλλία και Ισπανία αντίστοιχα!

Στην Ιταλία παρατηρούμε το παράδοξο. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση Σαλβίνι, Μελονι, Μπερλουσκόνι συνολικά έχουν πλειοψηφία με μικρές απώλειες. Όμως οι πολίτες ψηφίζουν Τζουζέπε Κοντε με απόλυτα ποσοστά πλειοψηφίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

Ο Κόντε κυβερνά με τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και 5 αστερων έχοντας απώλειες του νέου κόμματος που δημιουργήθηκε από τον άλλοτε πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι!

Προτού αναφερθούμε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα των ποσοστών που συγκεντρώνουν στα γκάλοπ τα κόμματα που προαναφέραμε είναι επιβεβλημένο να σημειώσουμε και τα εξής:

Αμετάβλητο είναι το σκηνικό σε Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία. Χωρίς απώλειες με σταθερή αναφορά στις προθέσεις ψήφου είναι Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία, Κροατία και Βέλγιο!

Τέλος οι Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία δεν επηρεάσθηκαν σχεδόν καθόλου από τα αποτελέσματα τού ιού ενώ είχαν σχετικά ελάχιστα κρούσματα αναφορικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Αφήσαμε την Πορτογαλία, την Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Ρουμάνια, τη Βουλγαρία και την Κύπρο σε μια άλλη κατηγορία των κρατών εκείνων που αντιμετώπισαν έγκαιρα το πρόβλημα. Πήραν άμεσα δραστικά μετρά. Έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς να παραβλέπουμε τους θανάτους ανθρώπων που δεν μας επιτρέπεται να προσπερνάμε αδιάφορα…

Περνώντας στις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν την σημερινή πραγματικότητα και με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κορωνοϊό για τον οποίο όλοι πια μιλάνε ως προπομπό της νέας τροπής πράγματων στην οικονομία και την πολιτική.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Κυριακού Μητσοτάκη που όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για τακτική και αποτελεσματικότητα δρέπει τους καρπούς της επιτυχίας με τους πιο κάτω αριθμούς:

  • Γνώμες θετικές σε ποσοστό 80.9%
  • Σωστά τα μετρά ποσοστό 66.9%.
  • Προτίμηση ως πρωθυπουργός Μητσοτάκης 52.1% Τσίπρας 23.0%.
  • Σε περίπτωση εκλογών σήμερα: Νέα Δημοκρατία 41.0% Σύριζα 21.2% ΚΙΝΑΛ 6.0% ΚΚΕ 4.5% Ελλην. Λύση 4.0%

Στην Γερμάνια: Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές Ανγκέλα Μέρκελ 39.0%. Ποσοστό καλύτερο από εκλογές 2017 (32.5%). Σοσιαλδημοκράτες 16.5% Πράσινοι 15.0% Άκρα Δεξιά 9.0%. Ικανοποίηση από μετρά Μέρκελ 83.0%

Στην Ιταλία: Τζουζέπε Κόντε 66.0% Μελονι 35.0% Σαλβινι 31.0%. Δημοσκόπηση κομμάτων: Λέγκα Σαλβίνι 28.5% Σοσιαλδημ. 21.3% 5 αστερια 18.6% Φρατέλι Ιταλια 14.1% Φόρτσα Ιτάλια Μπερλουσκόνι 7.5%. Υπέρ κυβέρνησης θετικά 58.0%

Γαλλία: Στην προεδρία και την κυβέρνηση του Μακρόν τα ποσοστά σε όλες τις βαθμίδες είναι αρνητικά. Κυρίως στην καθυστέρηση λήψης μέτρων για τον ιό. Το τελευταίο Γκάλοπ της Φιγκαρό από την Ipsos έδειξε τα εξής: Με 22.700 θανάτους. Η κυβέρνηση έχει μόνο 36.0% θετικές προτιμήσεις. Για τον Μακρόν υπέρ 38.0% το Πάσχα , έναντι 46.0% πού είχε πριν και συγκεκριμένα 13 Απριλίου και 39% στις 25 Απριλίου. Στο σύνολο η αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 63.0% θετικών κρίσεων. Ο γραμματέας της Αριστεράς Μελανσόν συγκεντρώνει αποδοχή σε ποσοστό 75.0% με την Μαρί Λεπέν στο 79.0%. Στην υποχρεωτική καραντίνα ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης είχε θετική γνώμη 69.0%. Στο άνοιγμα των σχολείων το όχι έφθασε σε ποσοστό 63.0% και υπέρ το 36.0%. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Μαΐου. Συνολικά κρίνει σε θετικό ποσοστό τον Μακρόν 36.0% των πολιτών όπως αναφέραμε και στην αρχή.

Τα πιο πάνω αποτελέσματα οδηγούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε νέα μετρά και επιμήκυνση της περιόδου καραντίνας.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Πηγή: tomanifesto.gr

Αν σου άρεσε κάνε