Σε εξέλιξη ο γερμανικός εκβιασμός

Σε εξέλιξη ο γερμανικός εκβιασμός

BLOGS UPD 11:30 Δημιουργία 06/05/20, 09:52

Σε εφαρμογή έχει μπει, όπως φαίνεται, το σχέδιο που έχει να κάνει με την απόφαση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, να μην επιτρέψει βοήθεια λόγω πανδημίας από την ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων.

Αυτό δείχνει η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο επικρίνει την αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, αμφισβητώντας προηγούμενη απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

H ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, γιατί πιθανότατα οι Γερμανοί δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωζώνης λόγω πανδημίας.

Η απόφαση που σταματά την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, μπορεί να οδηγήσει στο ακραίο σενάριο να ριχτούν στην αγορά για πώληση όλα τα κρατικά ομόλογα, που έχουν αγοραστεί ή ένα μέρος εξ αυτών. Αν αυτό συμβεί, θα δημιουργηθεί μεγάλο «χτύπημα», πολλοί μιλούν για χάος στις κτηματαγορές.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας έχει στόχο να εκβιάσει όλες τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, ώστε αυτές να συμφωνήσουν στην υπογραφή μνημονίων, για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους από τα κοινοτικά ταμεία.

Το σκηνικό που στήνεται, μπορεί να οδηγήσει σε ανατίναξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Γερμανία έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε σχέση με όσα έχει αποφασίσει και τα οποία είδαμε με τη στάση της κυρίας Μέρκελ και των υπολοίπων φίλων ηγετών της στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο, αλλά και σε όλες τις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων τον τελευταίο καιρό.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, που έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και η οποία νομικά είναι και πιο ισχυρή, δημιουργεί την αφετηρία για μια μεγάλη εσωτερική σύγκρουση στην Ευρώπη, που είναι δύσκολο να προβλεφθεί, που θα οδηγηθεί. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον και δεν χωρά αμφισβήτηση, είναι ο γερμανικός εκβιασμός στα κράτη του Νότου, και κυρίως στην Ιταλία, οι οικονομίες των οποίων έχουν δεχτεί λόγω κορονοϊού ισχυρό πλήγμα.

Αν σου άρεσε κάνε