Η αγορά είναι όπως η αγελάδα!

Η αγορά είναι όπως η αγελάδα!

BLOGS UPD 08:13 Δημιουργία 27/05/20, 08:07
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η υπερφολόγηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές ήταν κυρίως οι αιτίες για την καταστροφή της επιχειρηματικότητας στη χώρα, για το κλίμα απο-επένδυσης που δημιουργήθηκε αλλά και για το τσουνάμι των ανέργων των τελευταίων χρόνων.

Την παραπάνω διαπίστωση την ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων από κάθε σχολή σκέψης και ιδεολογικής θέσης.

Πέρα από τους οικονομολόγους φαίνεται ότι την θέση αυτή την αποδέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αλλά και οι εξαγγελίες του για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να επιμένει μάλιστα στη θέση αυτή, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο οικονομικό πεδίο η πανδημία.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και η επιμονή σε αυτές είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την αγορά, για το επιχειρείν, για την οικονομία γενικότερα της χώρας. Δείχνουν ότι πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στη πατρίδα μας.

Το θέμα όμως από εδώ και πέρα, είναι πόσο γρήγορα θα αλλάξουν. Και για να αλλάξουν γρήγορα, η κυβέρνηση πρέπει να μην κάνει μικρά βήματα. Οφείλει να κάνει άλματα. Να μην διστάσει να μειώσει κατά 25% τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ας το δοκιμάσει τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου. Το σίγουρο είναι πως αν το εφαρμόσει, δεν θα έχουμε τα λουκέτα που περιμένουν ειδικοί και μη, δεν θα έχουμε τις απολύσεις που όλοι περιμένουν. Το κέρδος από τις ανοιχτές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στις δουλειές τους θα είναι πολύ μεγάλο. Θα φέρουν έσοδα, που σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν.

Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών δεν σημαίνει λιγότερα έσοδα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν όσοι παίρνουν αποφάσεις. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αγορά είναι όπως η αγελάδα. Της παίρνουμε το γάλα, δεν τη σκοτώνουμε! Και τη σκοτώνουμε με την υψηλή φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αν σου άρεσε κάνε