Οι στόχοι του Ερντογάν και της Τουρκίας

Οι στόχοι του Ερντογάν και της Τουρκίας

BLOGS UPD 08:42 Δημιουργία 29/05/20, 08:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει φασαρία, προκαλεί ένταση στην περιοχή, ειδικότερα στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, έχοντας για τον ίδιο και τη χώρα του, δύο σημαντικούς στόχους.

Δύο στόχους που η επίτευξή τους ή μη, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα για την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη γειτονιά μας. Παράλληλα, το αποτέλεσμα της επιτυχίας των στόχων που έχει θέσει ο Τούρκος πρόεδρος, θα επηρεάσουν την προοπτική και την πορεία των ηγετών των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.

Πρώτος στόχος: Η σταθεροποίηση της θέσης του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στο διεθνές πολιτικό παιχνίδι. Κοινή εκτίμηση είναι ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας μεγαλώνει το κύμα αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας κατά του Τούρκου προέδρου. Όλες οι αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καθημερινά ενισχύονται όλο και περισσότερο.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία και η πανδημία έχουν στριμώξει στα σχοινιά τον προέδρο Ερντογάν, τον έχουν καταστήσει ευάλωτο σε επιθέσεις στο εσωτερικό, τον εμφανίζουν αδύναμο στο εξωτερικό. Οι ξένοι ηγέτες και οι αναλυτές εκτιμούν, όπως δείχνουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ότι δύει το άστρο του. Την ανάλυση αυτή ο κ. Ερντογάν θέλει να τη διάψευση γρήγορα.

Δεύτερος στόχος: Με την πολιτική που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική, όπως στη Λιβυή, η Τουρκία θέλει να περάσει το μήνυμα της κυριαρχίας της στην περιοχή. Θέλει να αποδείξει στους ισχυρούς της γης και ιδιαίτερα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς ότι ελέγχει τη γειτονιά, πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτή χωρίς να δώσει την έγκρισή της. Η ανάγκη αυτή της Τουρκίας γίνεται καθημερινά όλο και μεγαλύτερη, καθώς μεγαλώνει ο βαθμός αξιοπιστίας της Ελλάδος.

Βλέποντάς ότι η Ελλάδα ενισχύεται διεθνώς, η Τουρκία θα επιχειρήσει να μας ακυρώσει, να μας εμφανίσει ως τη χώρα, που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την τάξη στην περιοχή. Το χαρτί που θα παίξει τους επόμενους μήνες για να μας ακυρώσει είναι το μεταναστευτικό. Με το σχέδιο που έχει, θα διατυμπανίσει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές. Θα διαμηνύσει σε όλους ότι το ρόλο του προστάτη της Ευρώπης μπορεί να τον αναλάβει μόνο η Τουρκία.

Για να μπορέσει ο κ. Ερντογάν να πετύχει τους στόχους το, δεν θα διστάσει να ρισκάρει την ειρήνη στην περιοχή. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Αν σου άρεσε κάνε