Επικίνδυνο παιχνίδι  των τραπεζών με την  αγορά αλλά  και την κυβέρνηση!

Επικίνδυνο παιχνίδι των τραπεζών με την αγορά αλλά και την κυβέρνηση!

BLOGS UPD 10:16 Δημιουργία 31/05/20, 10:13
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση στις διοικήσεις των τραπεζών και τα στελέχη τους, είναι σαφή. Μέσω των αρμοδίων υπουργών η κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες να μην κωλυσιεργούν στις χορηγήσεις δανείων που δίνονται αυτή τη περίοδο με την εγγύηση του δημοσίου.

Βλέποντάς προφανώς το παιχνίδι της καθυστέρησης που παίζουν με την χρηματοδότηση της αγοράς οι τράπεζες, ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης τους υποσχέθηκε μέχρι και bonus για να κάνουν τη δουλειά τους!!

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις κυβερνητικές αγωνιώδεις εκκλήσεις είναι ότι ακόμα και σήμερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, οι τράπεζες δεν παίζουν, όπως θα έπρεπε να παίζουν, το ρόλο που έχουν στην αγορά.

Οι πληροφορίες για την πρακτική των τραπεζών αυτήν την περίοδο είναι τουλάχιστον ανησυχητικές τόσο για τύχη των κυβερνητικών εξαγγελιών όσο και το μέγα ζητούμενο που δεν είναι άλλο και δεν πρέπει να είναι άλλο, από την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όλα όσα έχουμε στόχο κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, γιατί οι τράπεζες λειτουργούν:

Πρώτον. Ως κακός δημόσιος τομέας Δηλαδή ως γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, που ταλαιπωρούν πολλές χωρίς ουσιαστικό λόγο τους συναλλασσόμενους

Δεύτερον. Ως ενεχυροδανειστήρια παρά ως τράπεζες. Η αίσθηση αυτή δημιουργείται από τις υπερβολικές εγγυήσεις που ζητούν από τις εταιρείες για τη χορήγησή των δανείων. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν εγγυήσεις που φθάνουν στο 120% του ποσού

Αν δεν αλλάξει το παιχνίδι των τραπεζών, αγορά, οικονομία και κυβέρνηση θα βρεθούν στο κενό. Για να αλλάξει το παιχνίδι τους, πρέπει να τους ασκηθεί αυστηρός έλεγχός. Οι διοικήσεις τους και τα στελέχη τους πρέπει να νοιώσουν ότι παρακολουθείται στενά και ουσιαστικά από τις εποπτικές αρχές η πρακτική αλλά και η πολιτική τους. Ιδιαίτερα τα στελέχη τους να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις τράπεζες και τους ιδίους άν δεν λειτουργήσουν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες στην αγορά. Τα τραπεζικά στελέχη οφείλουν να καταλάβουν ότι χωρίς αγορά, δεν μπορεί να υπάρξουν τράπεζες. Αυτό μπορεί να τους το δώσουν να το καταλάβουν καλά τα κυβερνητικά στελέχη που θα πληρώσουν πανάκριβα πολιτικά το "μάρμαρο" αν δεν αλλάξει το επικίνδυνο παιχνίδι των τραπεζών.

Αν σου άρεσε κάνε