Σήμα κινδύνου η έκρηξη οργής στις ΗΠΑ

Σήμα κινδύνου η έκρηξη οργής στις ΗΠΑ

BLOGS UPD 17:24 Δημιουργία 02/06/20, 17:18

Οι συγκρούσεις με νεκρούς στους δρόμους, στις ΗΠΑ οι καθημερινές λεηλασίες περιουσιών και επιχειρήσεων δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ενός κύματος διαμαρτυρίας για την δολοφονία του αφρο-αμερικανού Τ. Φλόιντ.

Όσοι βλέπουν όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ μέσα από αυτή την οπτική κάνουν μεγάλο λάθος.

Η δολοφονία του Τ. Φλόιντ έδωσε την αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που κρύβουν στο εσωτερικό τους οι ΗΠΑ. Κοινωνικά προβλήματα που καλύπτονται χρόνια τώρα κάτω από το χάλι της δύναμης την οποία εκπέμπει σε παγκόσμιο επίπεδο η Αμερική αλλά και την εικόνα της οικονομικής της ευημερίας Μια οικονομική ευημερία που σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες για την απόκτηση πλούτου κρατούσε σε ισορροπία την Αμερικανική κοινωνία.

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ισορροπία που υπήρχε μέχρι πρότινος έχει ανατραπεί. Η πολιτική εξουσία και το οικονομικό σύστημα έκλεισε τα μάτια του. Δεν είδαν όσοι έχουν την ευθύνη ότι μεγάλωσε επικίνδυνα το ποσοστό των ανθρώπων και ιδιαίτερα των μειονοτήτων που έχουν μπει στο περιθώριο. Δεν είδαν τον κίνδυνο που δημιουργεί το γεγονός ότι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς να τους δίνεται καμία προοπτική εξόδου από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Το εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα σε συνδυασμό με τους χειρισμούς του προέδρου Τραμπ έβγαλαν στην στεριά το τσουνάμι της οργής. Ένα τσουνάμι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόχειρες προσεγγίσεις του τύπου είναι "αναρχικοί" είναι "μπαχαλάκηδες".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών η Αμερική οφείλει, για να μην βρεθεί ως κοινωνία προ επικίνδυνων εκπλήξεων, να λάβει σοβαρά υπόψιν της το σήμα που έστειλε στην ηγεσία της η εξέγερση που προέκυψε από την δολοφονία του Τ. Φλόιντ.

Σοβαρά υπόψιν τους οφείλουν να το λάβουν και κοινωνίες άλλων χωρών που έχουν ανάλογα προβλήματα με εκείνα των ΗΠΑ. Αν δεν αναλύσουν όλοι το σήμα που πήραν σωστά και δεν πάρουν γρήγορες αποφάσεις για να βγάλουν από το περιθώριο μειονότητες και άλλες κοινωνικές ομάδες, τότε θα οδηγηθούμε στο χάος.

Αν σου άρεσε κάνε