Αναζητούνται τραπεζίτες

Αναζητούνται τραπεζίτες

BLOGS UPD 15:05 Δημιουργία 04/06/20, 15:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα έχουν βιώσει πολλών ειδών κρίσεις. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η κρίση αξιοπιστίας. Καθαρά μέσα στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά ότι οι τράπεζες σήμερα δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Δεν βρίσκονται δίπλα στην αγορά. Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι οι τράπεζες λειτουργούν περισσότερο ως ενεχυροδανηστήρια. Ως ενεχυροδανηστήρια που ενδιαφέρονται μόνο για τις απόλυτες και υπερβολικές καλύψεις των δανείων και ελάχιστα έως καθόλου για τα projects που ζητούν χρηματοδότηση.

Το συμπέρασμα που έχει βγάλει ο επιχειρηματικός κόσμος από τις συζητήσεις που κάνει με τις τράπεζες, είναι ότι συνομιλητές του είναι μόνο τραπεζοϋπάλληλοι. Τραπεζίτες δεν υπάρχουν. Αναζητούνται τραπεζίτες, που κάποτε ήταν σε ευθεία γραμμή με τους επιχειρηματίες, ψάχνοντας τρόπο για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Τους τραπεζίτες τους εξαφάνισε το τραπεζο-κεντρικό σύστημα, που θέλει τον απόλυτο ελέγχο της αγοράς, χωρίς να αναλαμβάνει μάλιστα το ελάχιστο ρίσκο που πρέπει να αναλαμβάνει τράπεζα.

Η τακτική που ακολουθούν οι τράπεζες, υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πολιτική ενίσχυσης της αγοράς, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία χρειάζεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι τράπεζες. Τα στελέχη τους να αποκτήσουν τη νοοτροπία του τραπεζίτη, που στόχο θα έχει, όχι μόνο την προστασία της Τράπεζας, αλλά και της αγοράς. Για να γίνει αυτή η αλλαγή, πρέπει να υπάρξει αλλαγή και στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, που σήμερα έχουν χαρακτήρα γραφειοκρατικού μηχανισμού. Να δώσουν το μήνυμα μέσα από την λειτουργία τους ότι δεν είναι απέναντι από την αγορά, βαδίζουν μαζί χέρι - χέρι!

Αν σου άρεσε κάνε