Να προλάβουν οι Ευρωπαίοι τον Ερντογάν!

Να προλάβουν οι Ευρωπαίοι τον Ερντογάν!

BLOGS UPD 08:33 Δημιουργία 24/06/20, 08:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία αλλάζει. Το χορό πρώτη απέναντι στην Άγκυρα σέρνει η Γαλλία, κοντά είναι η Ιταλία και ακολουθεί, έστω δειλά, η Γερμανία.

Ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και εκείνοι που έβλεπαν παραδοσιακά με καλό μάτι την Άγκυρα, έχουν αρχίσει να νιώθουν τουλάχιστον άβολα με τη συμπεριφορά της. Έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή η απειλή της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά.

Νιώθουν πλέον οι Ευρωπαίοι ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν στη Συρία, στη Λιβύη, στη Μεσόγειο, αλλά και το παιχνίδι με τους πρόσφυγες, δεν μπορεί άλλο να γίνουν ανεκτά.

Σηκώνοντας πρώτος ο πρόεδρος Μακρόν τη σημασία της καταδίκης του τουρκικού τσαμπουκά, δείχνει ότι οδηγεί την Ευρώπη σε επαναπροσδιορισμό της θέσης της απέναντι στην Τουρκία.

Όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι πολύ γρήγορα οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία θα οδηγηθούν στα άκρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν είτε θα υποχρεωθεί σε αναδίπλωση ή θα υποχρεωθεί να πληρώσει πανάκριβο κόστος για τις επιλογές του.

Η έμμονη του Τούρκου προέδρου στην υπερφίαλη φιλοδοξία που έχει, να γίνει ο ηγέτης του Ισλάμ, να κυριαρχήσει σε ολάκερη την Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, θα τον οδηγήσει σε πολιτική χρεοκοπία και τη χώρα του σε μεγάλη οικονομική περιπέτεια . Το θέμα δεν είναι, όμως, η ταλαιπωρία και η τιμωρία του Ερντογάν και της Τουρκίας.

Το θέμα, όμως, είναι να σταματήσουν έγκαιρα τον Τούρκο πρόεδρο, να τον προλάβουν οι Ευρωπαίοι, πριν βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή. Να πάρουν μέτρα εναντίον του, να τον αναμορφώσουν, να του δείξουν τα όρια του, πριν είναι αργά για όλους και κυρίως για τους Ευρωπαίους.

Αν σου άρεσε κάνε