Ευκαιρία η υπεροχή της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη!

Ευκαιρία η υπεροχή της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη!

BLOGS UPD 10:49 Δημιουργία 08/07/20, 11:04
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία βρίσκει το κυβερνητικό στρατόπεδο, πολιτικά σε πολύ πλεονεκτική θέση.

Ίσως, μάλιστα, να μπορεί να ισχυριστεί κανείς, χωρίς υπερβολή, ότι ο πρωθυπουργός σήμερα είναι πιο ενισχυμένος ακόμα και από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία.

Η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη, αλλά και οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», δίνει την αίσθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ηγέτης μακράς πνοής, πρωθυπουργός δύο τετραετιών. Η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε μέσα από δύο λογικές διαπιστώσεις, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ακόμα και από τους πιο φανατικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Πρώτη διαπίστωση: Το πολιτικό κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει το χρόνο που πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βρήκε στο δρόμο του, όπως ελληνοτουρκικές σχέσεις - μεταναστευτικό – πανδημία - λειτουργεί ως ένα μεγάλο προστατευτικό τείχος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Δεύτερη διαπίστωση: Η αδυναμία που έχει δείξει η αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την ανασύνταξη των δυνάμεων της αλλά και την αντιμετώπιση της απωθητικής εικόνας της κυβερνητικής της θητείας που έχει καταγραφεί στη μνήμη των πολιτών, δίνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο, πως δεν υπάρχει η δύναμη να την χτυπήσει.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα, που δεν πρέπει να την αφήσει ανεκμετάλλευτη, όπως την άφησαν να περάσει από μπροστά της άλλες κυβερνήσεις. Όπως εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του’ 80. Τότε, που ο παντοδύναμος πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου φοβήθηκε να ξοδέψει το πολιτικό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει, που δίστασε να ρισκάρει το προφίλ του λαϊκού ηγέτη, το οποίο είχε δημιουργήσει και αναλώθηκε σε μικροπολιτική, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Την τακτική της μικροδιαχείρισης και της προστασίας του πολιτικού της κεφαλαίου δεν πρέπει να την ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Οφείλει να προχωρήσει σε ρήξεις και συγκρούσεις. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να μην φοβηθούν να ξοδέψουν το πολιτικό τους κεφάλαιο, για να ανοίξουν το δρόμο προς το μέλλον της χώρας.

Το πολιτικό τους κεφάλαιο πρέπει να το ξοδέψουν στα μεγάλα και όχι στα μικρά, όπου το ξόδεψαν οι περισσότερες κυβερνήσεις που πέρασαν σε αυτή τη χώρα. Το θέμα δεν είναι το πόσο θα μείνει μια κυβέρνηση, ένας πρωθυπουργός στην εξουσία. Αυτό που πρέπει να απαντηθεί, είναι ένα. Τι θα αφήσει πίσω του ένας πολιτικός, όταν θα φύγει από την εξουσία. Αν θα φύγει δηλαδή από την εξουσία όρθιος ή πολιτικό πτώμα. Αν θα βάλει τη σφραγίδα του στην πορεία που θα έχει η χώρα τα επόμενα χρόνια, δίνοντας την προοπτική και ένα ασφαλές μέλλον στο ασταθές περιβάλλον που κινείται ο κόσμος μας.

Αν σου άρεσε κάνε