Το τελευταίο τεστ, πριν την επίθεση, του Ερντογάν

Το τελευταίο τεστ, πριν την επίθεση, του Ερντογάν

BLOGS UPD 16:34 Δημιουργία 11/07/20, 16:27

Η απόφασή που πήρε ο Τούρκος πρόεδρος για την Αγία Σοφία δεν είναι μια απόφαση, που πήρε εν θερμώ. Δεν κατέληξε σε αυτή μέσα σε λίγα λεπτά. Είχε απεριόριστο χρόνο να την μελετήσει αρκετά πριν την ανακοινώσει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε την άνεση να ζυγίζει, μαζί με τους διπλωμάτες και στρατηγούς του, τα υπέρ και κατά της απόφασης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Ήξερε ότι θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων εναντίον του, αλλά και εναντίον της χώρας του. Σίγουρα, οι σύμβουλοι του θα τον προειδοποίησαν για τους κινδύνους που μπορούν να ξεδιπλωθούν για την Τουρκία, αλλά κυρίως για τις σχέσεις χριστιανών - μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

Από τις εξελίξεις φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν άφησε όλες τις εισηγήσεις και συμβουλές στην άκρη. Σήκωσε το επικίνδυνο χαρτί της έντασης που μπορεί να φέρει ρήξη και συγκρούσεις, πήρε τα ρίσκα του, γιατί ήθελε να τεστάρει μόνο όχι την Ελλάδα, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά όλο το χριστιανικό κόσμο, τη Δύση.

Είναι το τελευταίο μεγάλο τεστ του Τούρκου προέδρου πριν εξαπολύσει την επίθεσή του στην περιοχή. Επίθεση στρατιωτική, αλλά και με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του, όπως το θρησκευτικό φανατισμό, για να ελέγξει να βάλει στο τουρκικό άρμα τις κυβερνήσεις και τις χώρες της γειτονιάς μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος βέβαια έχουν περίοπτη θέση στο κατάλογό των στόχων του, τον οποίο έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό.

Η περιοχή θα πάρει φωτιά, ετοιμάζεται να την βάλει ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν θα σταματήσει την εφαρμογή του σχεδίου του, αν δεν πάρει άμεσα σκληρό μάθημα. Οι φραστικές καταδίκες που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα, δεν τον ακουμπάνε. Η Ευρώπη, γιατί οι ΗΠΑ ήδη σφύριξαν αδιάφορα λόγω Τραμπ που έχει κάνει τις συμφωνίες του, πρέπει να σηκώσει το βάρος εναντίον του. Να πάρει μέτρα που θα στοιχίσουν πανάκριβα στην τουρκική οικονομία, που θα τον απομονώσουν από τη Δύση. Μέτρα εναντίον του που θα προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του.

Αν η αντίδραση της Ευρώπης δεν είναι άμεση και σκληρή, ο Τούρκος πρόεδρος θα αποθρασυνθεί, γιατί θα νιώσει ότι δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να τον σταματήσει. Για μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να προετοιμαστούμε γρήγορα και κατάλληλα σε όλους τους τομείς. Αν συνεχίσουμε να έχουμε κλειστά τα μάτια μας ως λαός και κοινωνία σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα το πληρώσουμε πανάκριβα, θα αυτοκτονήσουμε.

Αν σου άρεσε κάνε