Μήνυμα στον Ερντογάν μέσω της οικονομίας του

Μήνυμα στον Ερντογάν μέσω της οικονομίας του

BLOGS UPD 09:35 Δημιουργία 13/07/20, 09:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Τούρκοι το μόνο που καταλαβαίνουν αυτήν την ώρα, που θα τους πονέσει πολύ, ως αντίδραση για την απόφαση που πήρε ο Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, είναι η ζημιά στην τσέπη τους.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, πολιτικών- διπλωματών- οικονομολόγων, από όλα τα στρατόπεδα που γνωρίζουν καλά τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία αλλά και την αδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν να την βάλει σε ένα δρόμο ισορροπίας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία οδηγείται πλέον σε μεγάλες περιπέτειες.

Το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την τουρκική οικονομία, δείχνει φυγή ξένων επενδυτών από τη χώρα, η οποία έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε είναι σίγουρο πως το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει να… στερέψει από ξένα κεφάλαια μέσα στο 2021!

Το δρόμο προς τις θύελλες για την οικονομία της γείτονος πρέπει να τον ανοίξει διάπλατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη αλλά και πολίτες που έχουν την δύναμη να στείλουν, με την λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων, ένα αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο για την επιλογή που έκανε.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε ο εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος. Με δήλωσή του ο εφοπλιστής κάλεσε τους συναδέλφους του να σταματήσουν κάθε συνεργασία με τα τουρκικά ναυπηγεία, να μην στέλνουν εκεί τα πλοία τους για επισκευές.

Όπως είναι γνωστό, οι Έλληνες εφοπλιστές που υπερέχουν στις θάλασσες, αποτελούν ίσως τους καλύτερους πελάτες των τουρκικών ναυπηγείων. Αν οι εφοπλιστές ακολουθήσουν την πρόταση του κ. Μαρτίνου, ένας τομέας πολύ σημαντικός για την τουρκική οικονομία θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην συνέχεια για τον κ. Ερντογάν, είναι σίγουρο ότι θα τον φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση. Το μήνυμα που θα του σταλεί με τον τρόπο αυτό, θα είναι ξεκάθαρο.

Ανάλογα μηνύματα στον Τούρκο πρόεδρο μέσω της οικονομία της χώρας του μπορούν να του στείλουν από σήμερα και οι Ευρωπαίοι, με τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών, με την υιοθέτηση σκληρών μέτρων. Όλα όσα θα αποφασιστούν από την Ευρώπη, τους ορθόδοξους όλου του κόσμου αλλά και τους πολίτες που βλέπουν τον κίνδυνο των Οθωμανών να έρχεται πάλι στην επιφάνεια, πρέπει να έχουν πρώτο στόχο την τουρκική οικονομία.

Τα μέτρα που θα ληφθούν, πρέπει να ξεκινάνε με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις αγορές και να φτάνουν μέχρι την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας σε βάρος της. Μόνο έτσι ο Ερντογάν θα καταλάβει ότι έχει πάρει λάθος δρόμο. Μόνο έτσι ο λαός του θα καταλάβει πόσο επικίνδυνος είναι ο πρόεδρος τους για την Τουρκία. Μόνο με το χτύπημα της τουρκικής οικονομίας δεν θα μπει φωτιά στη γειτονιά μας.

Αν σου άρεσε κάνε