Δεν συμφέρει την Ευρώπη να κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Δεν συμφέρει την Ευρώπη να κάνει πως δεν καταλαβαίνει

BLOGS UPD 11:45 Δημιουργία 16/07/20, 11:31
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και ειδικότερα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Δεν χρειάζεται να πει πολλά στους Ευρωπαίους συνάδελφους του, αν και η ελληνική πλευρά έχει ατελείωτα επιχειρήματα για να εξηγήσει το επικίνδυνο παιχνίδι του κ. Ερντογάν, για να ζητήσει την καταδίκη της Τουρκίας.

Δεν χρειάζεται να πει πολλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί οι Ευρωπαίοι ξέρουν με ποιόν έχουν να κάνουν. Γνωρίζουν καλά ότι ο ηγέτης της Τουρκίας κυβερνά, ως στεγνός δικτάτορας, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε και εννοούν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, νομιμότητα, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό που δεν μπορεί κάνεις να πει με βεβαιότητα είναι αν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών έχει καταλάβει τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί για τη Δύση από την τακτική του Ερντογάν. Αν το έχουν καταλάβει ή κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. Συνήθως, κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, κλείνουν τα μάτια τους, γιατί βλέπουν την Τουρκία ως μία μεγάλη αγορά.

Η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πλέον από καμία πλευρά, κράτη ή πολίτες, γιατί ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές. Απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη τη γειτονιά, έχοντας βέβαια κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με ηγέτες, όπως Τραμπ. Σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, δεν μπορούν να παίξουν στο ίδιο μπλοκ με τον Ερντογάν, έστω συμμετέχοντας την σιωπή τους.

Η στάση της στήριξης προς την Τουρκία, έστω και με τη σιωπή, δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ευρώπης και των εταίρων της. Δεν συμφέρει την Ευρώπη, τους εταίρους μας, να μην καταλαβαίνουν, γιατί ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει, ακόμα και καταλάβει ολόκληρη τη Μεσόγειο. Βλέποντας τον εαυτόν του, ως συνέχεια των Σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει στόχο την Ευρώπη. Να την μετατρέψει σε τζαμί.

Για να καταλάβουν όλοι οι Ευρωπαίοι τον κίνδυνο που τους απειλεί, ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής πρέπει να τους δώσει να διαβάσουν τη συνέντευξη, που έδωσε στη le monde η Τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερτνογάν. Χωρίς να μασήσει τα λόγια της, η κυρία Ερντογάν - που δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο - σημείωσε ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι ένα χαστούκι για εκείνους. που πίστευαν ότι η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος.

Ζητώντας ουσιαστικά από τη Δύση να ανοίξει τα μάτια της, η κυρία Ερντογάν σημειώνει ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε Δημοκρατία και νόμο.

Αν σου άρεσε κάνε