Η «διπλωματία των συμβιβασμών» έφερε αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες

Η «διπλωματία των συμβιβασμών» έφερε αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες

BLOGS UPD 12:25 Δημιουργία 22/07/20, 12:17

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη

Η Σύνοδος Κορυφής, μετά από πέντε ημέρες, έντονων διαβουλεύσεων και συμβιβασμών κατέληξε σε συμφωνία. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ δηλώνουν ικανοποιημένοι και αισιοδοξούν για την επόμενη ημέρα.

Η αίσθηση του ευρωπαίου πολίτη είναι διαφορετική. Θεωρεί ότι «τραυματίστηκε» το προφίλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το μέλλον της Ευρώπης θα περάσει κρίση.

Τρία μέτωπα στο εσωτερικό της Ένωσης, απαιτούσαν, πίεζαν και απειλούσαν. Οι χώρες του Νότου, οι χώρες του Βορρά και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης-χώρες του Βίσεγκραντ. Η εικόνα της αναμονής και των απανωτών συσκέψεων μόνο καλό δεν έκανε.

Η «διπλωματία των συμβιβασμών» έφερε αποτέλεσμα και η Γερμανία με έξυπνες κινήσεις και στρατηγική απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι η πρωταγωνίστρια.

Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Μακρόν ήταν ο ισχυρός πόλος της άλλης πλευράς.

Λύση τελικά βρέθηκε και το καλό είναι ότι η χώρα μας θα εισπράξει ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό κοντά στα 71 δις, με αυστηρή επιτήρηση και προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε ταχύτατες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση ανάπτυξης και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα αποφασίζουν για την έγκριση της τήρησης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλουμε τον Οκτώβριο, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τις επιχορηγήσεις. Εάν όχι, τότε οι αποδεσμεύσεις των κονδυλίων θα παγώνουν.

Η ΕΕ θα παρακολουθεί τη σωστή απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αν τα χρήματα που απορροφούνται, πηγαίνουν σε έργα που έχουν εξαγγελθεί. Θα τρέχει επίσης και το Ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Η Ελλάδα θα εισπράξει τα παρακάτω ποσά:

  1. 19,5 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις, από τις οποίες όμως τα 13,65 δισεκατομμύρια είναι εμπροσθοβαρή(το 70% δηλαδή) για την περίοδο 2021-2022. Το υπόλοιπο 30% διατίθεται μέχρι το τέλος του 2023.
  2. Δάνεια 13,2 δισεκατομμυρίωνγια τα οποία, όπως και για τις επιχορηγήσεις, η πατρίδα μας πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο και θα απορροφηθούν σύμφωνα με τους κανόνες και στους τομείς που θα καταρτίσει η Κομισιόν.
  3. Κονδύλια ΕΣΠΑ ύψους 38 δισεκατομμυρίων.Το ΕΣΠΑ έχει τους δικούς του κανόνες εκταμίευσης, που συνεχίζουν να υπάρχουν. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η αδυναμία της απορρόφησης των κονδυλίων αυτών, κάτι που σημειώνεται σε όλες τις εκθέσεις των θεσμών από το 2010 μέχρι σήμερα. Για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλη πρόκληση να μπορέσει να αυξήσει το ποσοστό απορρόφησης Εάν τα κονδύλια δεν απορροφηθούν στο χρονικό διάστημα που ορίζεται, επιστρέφουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Οι όροι και η εποπτεία για το Ταμείο Ανάκαμψης, που πλέον λέγεται Recovery and Resilience Fund (RRF), αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Η Κομισιόν θα προτείνει τις υποχρεώσεις του RRF και θα συζητηθεί η περαιτέρω διαπραγμάτευση για τον κανόνα «emergency break», που έγινε αποδεκτός από όλους τους ηγέτες της ΕΕ. Οι χώρες του Βορρά, με πρώτη την Ολλανδία επέβαλαν τον κανόνα, με την σιωπηλή στήριξη της Γερμανίας.

Η ΕΕ καλείται άμεσα να συγκεκριμενοποιήσει τους τομείς στους οποίους θα διοχετευθούν τα χρήματα, που και πάλι θέλει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πιεστικό διάστημα και οφείλει να ανταποκριθεί με επιτυχία.

Αν σου άρεσε κάνε