Μας δείχνει το δρόμο ο Ερντογάν

Μας δείχνει το δρόμο ο Ερντογάν

BLOGS UPD 08:57 Δημιουργία 24/08/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Χρόνια τώρα ο Ερτογάν προετοίμαζε την τουρκική κοινωνία για το πολεμικό σκηνικό, που έχει στήσει στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσα από την εκπαίδευση, την τηλεόραση και την τέχνη, έχει προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι το πεπρωμένο τους είναι με οποιαδήποτε θυσία η αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τουρκική τηλεοπτική σειρά «Ανάσταση: Ερτογρούλ», που μεταδίδεται και από Netflix και η οποία παίχτηκε πέντε χρόνια στην Τουρκία.

Ο Ερτογρούλ Γαζί ήταν ο πατέρας του Οσμάν, του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γιος του Σουλεϊμάν Σαχ.

Εναντίον της τηλεοπτικής σειράς ξεσηκώθηκαν και οι Άραβες ακόμα. Εμείς, Έλληνες και Ευρωπαίοι, κοιμόμαστε τον ύπνο του ηλιθίου.

Η σειρά αποτελεί τουρκική προπαγάνδα «ήπιας ισχύος», σύμφωνα με το αιγυπτιακό Ίδρυμα Νταρ Αλ Ιφτά, τον κορυφαίο και επίσημο φορέα εκπροσώπησης της μουσουλμανικής θρησκείας στην Αίγυπτο.

Στόχος αυτής της σειράς, υποστηρίζει το ίδρυμα, είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή και η ανάκτηση της κυριαρχίας της επί των αραβικών κρατών, που τελούσαν υπό οθωμανική εξουσία, γι’ αυτό - τονίζει το Ίδρυμα Νταρ Αλ Ιφτά - τη συγκεκριμένη σειρά δεν πρέπει να τη βλέπουν οι Άραβες.

Την ανακοίνωση εξέδωσε το αρμόδιο γραφείο του Ιδρύματος για την έκδοση φετφάδων με παγκόσμια ισχύ. Οι φετφάδες (φετφάς) είναι επίσημες νομικές γνώμες.

«Αυτοί (ο Ερντογάν και οι οπαδοί του) εξάγουν στους ανθρώπους και στα έθνη την ιδέα ότι είναι οι ηγέτες του χαλιφάτου, υπεύθυνοι για την υποστήριξη των μουσουλμάνων παγκοσμίων και ότι είναι η σωτηρία από την καταπίεση και την αδικία, ενώ επίσης επιδιώκουν να εφαρμόσουν τον Ισλαμικό Νόμο. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι κινητήριος δύναμη σε αυτές τις αποικιακές εκστρατείες είναι να αποκομίσει ο Ερντογάν υλικά και πολιτικά οφέλη», αναφέρει ο φετφάς.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει τα πάντα, για να εξαπλώσει την εξουσία του παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας ακόμα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά προϊόντα.

Η πρακτική αυτή του Ερντογάν δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Μας δείχνει το δρόμο, που κι εμείς πρέπει να βαδίσουμε. Η ελληνική γνώμη πρέπει να προετοιμαστεί αναλόγως. Χωρίς τα γνωστά κόμπλεξ, πρέπει να ενισχύσουμε την ιστορική μνήμη του λαού και το φρόνημα. Ιδιαίτερα της νέας γενιάς που θα κληθεί, όπως φαίνεται, να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις. Δεν είναι φασιστική, μιλιταριστική η προβολή της ελληνικής ιστορίας μέσα από την τέχνη, την εκπαίδευση, τα media. Eίναι πατριωτικό καθήκον, έχει να κάνει με την επιβίωσή μας.

Αν σου άρεσε κάνε