Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Βρετανία: Είμαστε έτοιμοι για... no deal

Τελεσίγραφο Κομισιόν σε Βρετανία: Είμαστε έτοιμοι για... no deal

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:26 Δημιουργία 25/03/19, 19:25

Σαφές μήνυμα στη Βρετανία ότι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός no deal, τη στιγμή που η Τερέζα Μέι δέχεται το ένα «χτύπημα» πάνω από το άλλο από το Κοινοβούλιο, στέλνει η Κομισιόν.

Με σημερινή της ανακοίνωση κι ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν έχει τις ψήφους για να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης, η ΕΕ τονίζει ότι η προοπτική ενός «διαζυγίου» δίχως συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι «όλο και πιο πιθανή».

Ταυτόχρονα, στην ίδια ανακοίνωση η Κομισιόν προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit, ενώ ειδική αναφορά κάνει και στο επίμαχο ζήτημα του «σκληρού συνόρου».

Ειδικότερα, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα" και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι, αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.

"Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις", υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση, υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.

"Οι βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ" και "θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ", τονίζει η Επιτροπή.

Προειδοποιεί επίσης ότι παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ "μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα".

Όσον αφορά το πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή "εργάζεται πολύ στενά" με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι "εξ αποστάσεως από τα σύνορα, αν αυτό είναι δυνατόν", σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα, έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου "δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας", η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί "ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις" για τους πολίτες της ΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε