Σοκάρει η έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες ακραίες φτώχειας στη Βενεζουέλα

Σοκάρει η έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες ακραίες φτώχειας στη Βενεζουέλα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:54 Δημιουργία 29/03/19, 11:51

«Καμπανάκι» για αύξηση του υποσιτισμού και των ασθενειών στη Βενεζουέλα κρούει ο ΟΗΕ σε νεότερη έκθεσή του, στην οποία επισημαίνει ότι το 24% του πληθυσμού της χώρας έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημειώνεται πως η έκθεση επιδόθηκε τόσο στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο όσο και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Σύμφωνα με το έγγραφο έκτασης 45 σελίδων, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πανεπιστήμια της Βενεζουέλας, πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018 και το 60% ζούσε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Η κατανάλωση κρέατος και λαχανικών υποχώρησε σημαντικά μεταξύ του 2014 και του 2017, ενώ αυτή του γάλακτος μειώθηκε κατά 77%.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υποσιτισμό, μια μάστιγα που πλήττει το 22% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έχουν επανεμφανιστεί ασθένειες όπως η φυματίωση, η διφθερίτιδα, η ελονοσία και η ηπατίτιδα Α, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, περίπου 5.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα καθημερινά. Πάνω από 3,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας ζουν πλέον ως πρόσφυγες ή μετανάστες σε γειτονικές χώρες, αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. «Είναι απαραίτητες περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της Βενεζουέλας», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης του ΟΗΕ.

Αν σου άρεσε κάνε