DW: «Δημοψήφισμα» για τον Ερντογάν οι δημοτικές

DW: «Δημοψήφισμα» για τον Ερντογάν οι δημοτικές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:30 Δημιουργία 31/03/19, 18:27

Στις κάλπες προσέρχονται 56 εκατομμύρια ψηφοφόροι για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, για να εκλέξουν 30 δημάρχους μητροπολιτικών δήμων σε συνολικά 81 πόλεις.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Στις 194.390 κάλπες που έχουν στηθεί οι πολίτες θα εκλέξουν όχι μόνο δημάρχους και δημοτικά συμβούλια αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά (εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην Ελλάδα τα ΚΕΠ). Σήμερα ψηφίζουν και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας και θα κλείσουν στις 16:00 το μεσημέρι ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες από τις 8 και μπορούν να ψηφίσουν έως τις 17:00 το απόγευμα που θα κλείσουν οι κάλπες.

Γιλντιρίμ: Γιορτή της δημοκρατίας

Ο επικρατέστερος, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με πολύ μικρή διαφορά υποψήφιος δήμαρχος για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κων/πόλης και δήλωσε ότι «οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας» και ευχήθηκε «να ενισχύσουν την ενότητα και την αδελφοσύνη στην χώρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κατά την προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε όλη την Κωνσταντινούπολη «σπιθαμή προς σπιθαμή δύο φορές» και άκουσε όλους τους δημότες.

Δώδεκα είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Στους περισσότερους όμως μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο, τα κόμματα κατεβαίνουν με συμμαχίες. Κυριότερες είναι αυτές του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα των Εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και στον αντίποδα η συμμαχία της αντιπολίτευσης ή, αλλιώς, η «συμμαχία του λαού» που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το «Καλό κόμμα» που είναι το νέο εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Άκσενερ και έχει αποσπαστεί από αυτό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το κόμμα αυτό είχε κάνει το ντεμπούτο του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχει στη συμμαχία αυτή άτυπα και το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, κάτι που προκάλεσε τις σφοδρές επικρίσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Έτσι στους περισσότερους μητροπολιτικούς δήμους υπάρχει ουσιαστικά κούρσα μόνο δύο υποψηφίων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η συμμαχία αυτή της αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα κοστίσει στο κόμμα του Ερντογάν τον μητροπολιτικό δήμο της Άγκυρας.

Στους Κούρδους προσβλέπει η αντιπολίτευση

Στη Σμύρνη που παραδοσιακά είναι προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν αναμένεται κάποια ανατροπή. Στη δε Κωνσταντινούπολη -δήμο που κερδίζει το AKP από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο ίδιος ο Ερντογάν- ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται πως θα δώσει μάχη στήθος με στήθος για να εξασφαλίσει τη νίκη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα έχει κλείσει και δεν αποκλείεται ακόμη και μια βραδιά θρίλερ με τη ζυγαριά να γέρνει προς τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Και στην Κωνσταντινούπολη η αντιπολίτευση προσβλέπει στις ψήφους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων, κάτι που ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χθεσινές (Σάββατο) τελευταίες δυο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κων/πόλη. Η έντονη εθνικιστική ρητορική που επέλεξε ο πρόεδρος της χώρας στην άκρως πολωμένη προεκλογική περίοδο έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να προσεγγίσει τους κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές ψηφοφόροι του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη ψήφισαν συνειδητά το κουρδικό κόμμα για να περάσει το εκλογικό όριο και να εισέλθει στην Βουλή. Το αν αυτή η άτυπη συμμαχία θα λειτουργήσει σε αυτές τις δημοτικές εκλογές υπέρ του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τον μητροπολιτικό δήμο της Κων/πόλης θα το δείξει η καταμέτρηση των ψήφων σήμερα το βράδυ.

Σε κλίμα βουλευτικών εκλογών οι δημοτικές

Όλη η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη περισσότερο σε κλίμα βουλευτικών παρά δημοτικών εκλογών. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε 102 μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες. Οι εκλογικές απαγορεύεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας ξεκίνησαν επισήμως από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Βάσει νόμου σήμερα απαγορεύεται η οπλοφορία ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν άδεια αλλά και η πώληση αλκοόλ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι που είθισται να αποφασίζει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους όπου μπορεί να υπάρξει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πηγή: Deutsche Welle

Αν σου άρεσε κάνε