«Δώρο» στις Βρυξέλλες η πρωτοβουλία Βρετανών βουλευτών

«Δώρο» στις Βρυξέλλες η πρωτοβουλία Βρετανών βουλευτών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:44 Δημιουργία 02/04/19, 18:16

Νομοσχέδιο που «απαγορεύει» την άτακτη αποχώρηση, και συνεπάγεται νομοτελειακά με την μονομερή αναβολή του Brexit βρίσκεται τώρα στα σκαριά, αποτέλεσμα διακομματικών διαβουλεύσεων Βρετανών βουλευτών.

Η πρωτοβουλία που δυνητικά θα άρει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, θα ήταν καλοδεχούμενη και από τις Βρυξέλλες. Παρά τα δημόσια τελεσίγραφα περί του αντιθέτου, μια νέα παράταση στο Brexit θα καθιστούσε τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές του Μαίου αναπόφευκτη, υποσκάπτοντας ή ακόμα και εκμηδενίζοντας το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα.

Πρόκειται, ουσιαστικά για μια νέα διακομματική προσπάθεια με επικεφαλής τον βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν (που είχε πετύχει τη διεξαγωγή των ενδεικτικών ψηφοφοριών), των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ και Νίκ Μποουλς, ο οποίος παραιτήθηκε χθες και είναι πλέον ανεξάρτητος, μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του κοινοβουλίου να βρει μία πλειοψηφία για μία εναλλακτική λύση στην συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή τη φορά εξετάζουν την πιθανότητα να καταθέσουν τις επόμενες ώρες στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα αποκλείει την έξοδο χωρίς συμφωνία και θα δεσμεύει την κυβέρνηση να εκτελέσει αυτή την πρόταση, ζητώντας μία παράταση του άρθρου 50. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση για συζήτηση στο κοινοβούλιο, τότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί μεθαύριο, Πέμπτη.

«Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση με σοβαρό τον κίνδυνο μίας μη συμφωνίας σε δέκα μέρες. Η πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Πρέπει να βρει ένα σχέδιο και να πει πόση παράταση πιστεύει ότι χρειάζεται μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. Αν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει επειγόντως, τότε είναι ευθύνη του κοινοβουλίου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ιβέτ Κούπερ.

Από την πλευρά του ο Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε ότι «είναι η τελευταία προσπάθεια για να εμποδίσουμε την χώρα να εκτεθεί στους κινδύνους από μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Κατανοούμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Αν σου άρεσε κάνε