Ακόμα ένα «όχι» της Κομισιόν σε παράταση του Brexit

Ακόμα ένα «όχι» της Κομισιόν σε παράταση του Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:55 Δημιουργία 03/04/19, 15:33

Τέλος στις όποιες προσδοκίες της Τερέζα Μέι για παράταση του Brexit μετά από τα τέλη Απριλίου έβαλε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά και από το νέο διάγγελμα στο οποίο προχώρησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης.

Σε σχετικές δηλώσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως « έχουμε μερικές μέρες για μια συμφωνία με το Brexit. Η 12η Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Εμείς μπορούμε να εξετάσουμε μια παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές, εάν η συμφωνία της κ. Μέι ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο».

Ακόμα, ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι «έτσι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα το ενδεχόμενο no deal είναι το πιο πιθανό».

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως θα περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 10 Απριλίου προκειμένου να λάβει εξηγήσεις από την Βρετανίδα πρωθυπουργό σχετικά με το σχέδιο της.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχουν τρία ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτά αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ην. Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της ΕΕ και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα εργαστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή» για την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου.

Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε κατά την παρέμβασή του ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις ευρωεκλογές, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στους Βρετανούς να συμμετάσχουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Επομένως, είπε, εάν δοθεί μια μακρά παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να δεχθεί ένα αίτημα μακράς παράτασης, εάν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Γκι Φερχόφσταντ πρόεδρο των Φιλελευθέρων και αρμόδιο για το Brexit, οι όποιες αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση πρέπει να γίνουν πριν από τις 12 Απριλίου και το Ην. Βασίλειο πρέπει να ψηφίσεI τη συμφωνία αποχώρησης και να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής πριν από τις 22 Μαΐου.

Αν σου άρεσε κάνε