Διαβεβαιώσεις Τραμπ στην Τουρκία για τα εξοπλιστικά

Διαβεβαιώσεις Τραμπ στην Τουρκία για τα εξοπλιστικά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:29 Δημιουργία 03/04/19, 16:47

Μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση του θέματος με τα εξοπλιστικά προγράμματα έστειλε ο Ντόναλτ Τραμπ, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ερντογάν πως «θα φτιάξει» το ζήτημα με την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά με την αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, κίνηση που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, με Αμερικανούς γερουσιαστές να ζητούν από τον πρόεδρο Τραμπ να μην προχωρήσει την παράδοση των F-35 όσο η Άγκυρα επιμένει για την αγορά των S-400 από τη Μόσχα.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ ... ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή -- ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο συνέδριο που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η αμερικανική κυβέρνηση και η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γιατί η Άγκυρα έπρεπε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη πως η Άγκυρα δεν απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

Αν σου άρεσε κάνε