Brexit: Αδειάζει η κλεψύδρα, στο τραπέζι το... δημοψήφισμα

Brexit: Αδειάζει η κλεψύδρα, στο τραπέζι το... δημοψήφισμα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:46 Δημιουργία 04/04/19, 16:45

Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, όπου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς της Βρετανίας.

Tα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ για το Λονδίνο, που έχει λάβει μέχρι στιγμής παράταση για την παραμονή του στην Ε.Ε. έως τις 12 Απριλίου. Ωστόσο, η Βουλή απέρριψε το no deal και έτσι το πιθανότερο σενάριο πια είναι μία μεγάλη παράταση, η οποία μπορεί να σημάνει την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά και τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου και Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν προσπαθούν να οδηγηθούν σε έναν συμβιβασμό. Οι χθεσινές τους συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν και από τις δύο πλευρές «εποικοδομητικές». Ωστόστο ο Κόρμπιν έσπευσε να προσθέσει πως η πρωθυπουργός δεν μετακινήθηκε όσο θα περίμενε κανείς από τις αρχικές θέσεις της. Τον συμβιβασμό ενθαρρύνει και η Ε.Ε., η οποία δια στόματος του επικεφαλής διαπραγματευτή χαρακτήρισε καλοδεχούμενο τον διακομματικό διάλογο προσθέτοντας: «έφτασε η ώρα για αποφάσεις».

Καταφθάνοντας για το νέο γύρο συνομιλιών ο σκιώδης υπουργός Brexit, Κιρ Στάρμερν τόνισε ότι η ιδέα της επιβεβαιωτικής ψηφορορίας, η οποία και είχε λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους στις διερευνητικές ψηφοφορίες της Βουλής, θα συζητηθεί. «Θα μιλήσουμε για το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών και ζητήματα όπως η επιβεβαιωτική ψηφοφορία» σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, εκτίμησε πως οι Βρυξέλλες θα επιμείνουν σε μία μεγάλη παράταση, ενώ χαρακτήρισε την προοπτική ενός δημοψηφίσματος για την έγκριση της όποιας τελικής συμφωνίας από το λαό ως «απολύτως αξιόπιστη πρόταση». Δεν συμφωνούν όλοι, ωστόσο. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνοκ, δήλωσε στο BBC κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν σου άρεσε κάνε